"NE SE CHISTIIIIIII": Съдебният инспекторат публикува личните данни на неудобен съдия

Съдебният инспекторат публикува имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова, без да изчисти нейните лични данни, както и данните на нейния съпруг и на непълнолетното ѝ дете. Така на сайта на институцията се появи декларацията на Тодорова с ЕГН, данните от лични карти, адрес и мобилни телефони на цялото семейство.

Има сериозни подозрения, че течът на лични данни не е случаен, защото файлът с нейната декларация бе озаглавен "MIROSLAVA STEFANOVATODOROVA NE SE CHISTIIIIIII“ (Мирослава Стефанова Тодорова не се чистиииии).

В нито една от останалите 4406 декларация няма отметка "Не се чисти" и личните данни на другите магистрати са изчистени.

Скандалът със съдебния инспекторат се случва два дни след кражбата на личните данни на милиони българи от регистрите на Националната агенция за приходите.

Скрийншот и заличаване на данните: "Свободна Европа"

По-късно през деня съдебният инспекторат обясни, че става дума за неволен пропуск. На сайта е бил публикуван работният файл на декларацията на Мирослава Тодорова, а не окончателният му вариант със заличените данни, обяснява институцията.

Поради тази причина и името на файла е в работен вариант. Институцията ще уведоми за случилото се Комисията за защита на личните данни.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска случаят да бъде разгледа от Висшия съдебен съвет. Панов настоява за изслушване на главния съдебен инспектор Теодора Точкова, за да обясни дали може да се търси тенденциозност в заглавието на файла с декларацията на съдия Тодорова.

Съдия Мирослава Тодорова е бивш председател на Съюза на съдиите в България. Тя бе уволнена от Висшия съдебен съвет, след като бе нарочена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Бившата дясна ръка на премиера Бойко Борисов в ГЕРБ водеше сериозен конфликт със съдия Тодорова, която не се притеснява да критикува управляващите за посегателствата срещу независимостта на съда.

По-късно магистратът бе върнат на работа, след като спечели делото си срещу ВСС пред Върховния административен съд. Когато съдия Тодорова се върна в системата, тя бе понижена и пратена за две години да работи като съдия в Софийски районен съд.

Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.

Във вторник Съдийската колегия на ВСС отново показа тенденциозно отношение към Мирослава Тодорова. Независимата Комисия по атестирането и конкурсите (КАК), която е съставена от действащи магистрати, предлагаше работата на съдия Тодорова да се атестира с "много добра" оценка от 94 точки при максимални 100.

По предложение на члена на ВСС Боян Новански оценката ѝ бе понижена до 89 точки и с една степен по-ниска – "добра". Единственият аргумент бе, че срещу съдийката са се водили дисциплинарни производства. Към настоящия момент срещу Тодорова обаче не се водят дисциплинарни дела.

По същото време ВСС гласува "много добра" оценка за съдия Петя Крънчева, срещу която също са водени няколко сериозни дисциплинарни проверки за много тежки нарушения. Съдия Крънчева бе заместник-председател на Софийския градски съд, докато съдът бе управляван от съдийката със скандална слава Владимира Янева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?