Не се очаква удължаване на учебната година заради пропуснатия материал

Задължителните изпити за учениците може да са върху по-малко теми

Не се очаква удължаване на учебната година заради пропуснатия материал

Изпитите след ІV, VІІ и ХІІ клас може да са върху по-малко теми заради пропуснатия материал по време на двете грипни ваканции за учениците през тази година. В тестовете може да не се включват последните въпроси от съответните учебни предмети, ако не всички училища в страната успеят да наваксат пропуснатия заради принудителните ваканции учебен материал.

Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев във вторник. Според него към момента не се обсъжда възможността за съкращаване на пролетната ваканция или удължаване на учебната година. Пред Нова телевизия той обясни, че средно за страната пропуснатите учебни дни са 10, но в някои области са повече. Към момента било възможно уроците да се наваксат за сметка на часовете за упражнения.

При евентуалното отпадане на изпитни теми министерството щяло да се съобрази с областта, в която учителите са най-назад с материала и дори част уроците да са преподадени в останалата част на страната, те няма да се включват в тестовете от т. нар. национално външно оценяване.

Вълчев потвърди, че общата грипна ваканция, обявена през миналата седмица заради разпространението на грип от тип Б, ще отпадне и на 12 март занятията трябва да бъдат възстановени. За някои области и общини обаче се очаква удължаване с още два дни до края на седмицата поради повишена заболеваемост. Към момента подобно решение е взето в Пловдив и Велико Търново. Въ вторник и от здравната инспекция в Стара Загора обявиха, че ваканцията на учениците се удължава до края на седмицата. Същото важи и за община Силистра. Възможно е удължаване да има и в София-град, но към момента няма окончателно решение. Продължаването на неучебните дни на места щяло да е по-скоро изключение.

Ако няма разрастване на случаите на коронавирус в областите Плевен и Габрово, където бяха открити първите случаи на заболели от Covid-19, ваканцията за училищата, детските градини и яслите там също ще бъде прекратена. В момента тя е безсрочна. Решението за отварянето на училищата и градините ще вземе националният оперативен щаб за коронавируса. Още вчера председателят му проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че вирусът не е опасен за децата и юношите, които рядко боледуват от него.

И след грипната ваканция продължава забраната за всички допълнителни дейности в училищата и градините като зелени и бели училища, групови посещения на културни институции, екскурзии и др.

Заради двете грипни ваканции от тази година и пропуснатите часове образователното министерство започва да обсъжда възможността в такива ситуации да се използва електронно обучение. По думите му към момента не може да се говори за виртуални класни стаи и преподаване на уроците в реално време, тъй като липсвала техническа възможност за това. По-скоро ставало въпрос за самоподготвката и индивидуалните задачи за учениците. Можело да се използва и проектно обучение - задаване на проекти, с които да се въвежда в следващия материал.

Образователният министър обясни, че дори и да не се ползват тази година, подобни модели ще са нужни в бъдеще, тъй като грипни ваканции ще има в следващите години.

Още във вторник издателство "Просвета" пуска безплатни онлайн уроци и електронни учебници по български език и литература и по математика за VІІ клас заради извънредната ваканция

Инициативата "Учим онл@йн с учител" включва серия от видеоуроци, които учениците ще могат да следят от домовете си. Целта е те да наваксат заложения по програма учебен материал, за да могат да се справят с националното външно оценяване в края на учебната година.

Видеоуроците ще бъдат водени от учители с богат опит по съответния предмет, а учебният материал ще бъде преподаван съгласно обичайното седмично разпределение на часовете. Седмокласниците ще имат свободен достъп до видеоуроците, които ще бъдат излъчвани на сайта на "Просвета" и на страницата на издателството във фейсбук. Учениците ще имат възможност да задават въпроси и ще получават задачи за самостоятелна работа, като учителите ще им дават нужните съвети и препоръки.

Първият урок ще се проведе онлайн в реално време. Има предвидени няколко повторения на всеки онлайн урок в различни часове. График с уроците и часовете на излъчванията ще бъде качен на сайта на издателството, както и на страницата му във фейсбук. Уроците ще започнат до края на седмицата.

Споделяне

Още от България