Не сме достатъчно готови за операции под егидата на НАТО

България трудно може да изпълни изискванията на НАТО 40 процента от армията да бъде готова за операции под егидата на алианса, заяви във вторник министърът на отбраната Николай Свинаров.

Поели сме ангажимента да имаме една готова бригада до края на 2007 година и още една до 2009 година, но ще се стремим да скъсим тези срокове, допълни Свинаров пред журналисти в Истанбул след приключването на срещата на върха на НАТО, където България за пръв път участва като пълноправен член на пакта.

Началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев каза, че страната ни ще участва в увеличението на военния контингент в Афганистан, но проблемът е от къде ще намерим ресурси за това.

В понеделник президентът Георги Първанов, който ръководеше българската делегация в Истанбул, обяви пред журналисти, че свиква заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на който да бъде обсъдено българското участие в мисии зад граница.

Президентът даде да се разбере, че България ще даде своя принос към усилване на мисията на НАТО в Афганистан, ако има финансови възможности за това.

Решенията за разширяване на мисията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан до септември от сегашните 6 500 на 10 000 военни и полицейски служители, както и за ангажимента на НАТО в обучението на новата иракска армия, бяха одобрени в понеделник на срещата на върха на НАТО.

Ген. Колев: Иракската армия ще стане боеспособна след 6 месеца

Във вторник ген. Колев прогнозира, че на иракската армия ще са необходими поне шест месеца, за да стане боеспособна.

България вече има едногодишен опит в обучението на един батальон в Кербала. Можем да предложим модел за реализация на поетите ангажименти от НАТО към Ирак на срещата на върха в Истанбул, заяви шефът на Генщаба в интервю за БНР и посочи, че има визия за това как да бъде обучавана иракската армия.

Вече натрупахме доста опит, имаме потенциал, имаме инструктори, също така инструктори с опит от Афганистан, обясни ген. Никола Колев.

Ние сме готови след съответните политически решения да се включим още по-активно в обучението на подразделения от новата иракска армия. Това може да става и на място там, но също така за офицери и сержанти може да става в центрове в България.

Ген. Никола Колев добави, че нямаме проблеми по ротацията на Третия български пехотен батальон, който от понеделник заминава на групи, за да смени колегите си в Кербала. Операцията се извършва по график и без инциденти. Президентът Първанов заяви в понеделник, че българският контингент ще остане в Ирак докато си свърши работата.

Паси: България участва пълноценно във форума

Преди отпътуването на делегацията от Истанбул премиерът Симеон Сакскобургготски окачестви завършилата среща на върха на НАТО като много успешна, интересна, отлично организирана и с добре определени теми за обсъждане. Той даде съвместна пресконференция с министрите на външните работи и на отбраната. Президентът Първанов даде отделна пресконференция за българските медии в понеделник.

Външният министър Соломон Паси посочи, че България участва пълноценно във форума и отбеляза по-конкретно положителната оценка, която Северноатлантическият съвет даде на коалиционните сили в Ирак и по този начин оцени и българската външна политика през последните години. НАТО прие да помогне за обучаването на иракските въоръжени сили и така изпълни искане, което България отдавна поставя в Съвета за сигурност на ООН и при обсъждането на резолюциите за Ирак, припомни Паси.

Министърът на отбраната Николай Свинаров заяви от своя страна, че нашите партньори гледат на България като на партньор с доказани военни възможности. Те много добре знаят, че за две години и половина България участва с десетократно повече въоръжени сили в мисии за опазване на мира. В политически план те гледат на нас като на коректен, предвидим и прозрачен партньор, посочи Свинаров.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?