Премиерът Марин Райков:

Не смея да си помисля, че незаконно подслушване е имало и по мое време

Премиерът Марин Райков. Сн. БГНЕС

Не смея да си помисля, че нарушенията с процедурите по прилагане на специални разузнавателни средства в МВР може да са ставали и по време на моето правителство. Това коментира пред журналисти служебният премиер Марин Райков, след като посети заседанието на Висшият съдебен съвет в рамките на Деня на отворените врати.

Така Марин Райков стана първият министър-председател, посетил този състав на Висшия съдебен съвет.

Коментарът на Райков бе повод резултатите от проверката на прокуратурата за незаконни подслушвания, които бяха оповестени преди ден от главния прокурор Сотир Цацаров. Разкритията на обвинението станаха повод опозицията да поиска бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да се оттегли не само от предизборната надпревара, но и от политиката.

Райков обясни, че все още няма доказателства за вината на Цветан Цветанов. "Знаете, че няма повдигнати обвинения", припомни служебният премиер. Той призова да се действа спокойно, защото в сила е презумпцията за невиновност, както е в демократичните държави.

Премиерът съобщи, че по негова инициатива временно са отстранени шефът на СДОТО Сергей Кацаров и ръководителят на отдел 04 в службата Радко Димитров, и допусна, че с разследването "нещата ще станат ясни в разумни срокове".

Служебният премиер се появи във Висшия съдебен съвет по случай Деня на отворените врати в институцията, който по план съвпадна с Деня на конституцията – 16 април.

Предварително от ВСС бяха обявили, че Райков ще даде съвместна пресконференция, но след това стана ясно, че той е взел решение да не говори пред медиите. В крайна сметка министър-председателят отдели една минута по скандална темата, точно преди да се качи в колата си.

Преди това Райков се срещна с целия състав на т.нар. правителство на съдебната власт. Той изнесе кратко слово за взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт, което започна с цитиране на преамбюла на конституцията. Основното му послание беше, че властите трябва да водят "равнопоставен и симетричен диалог".

"От работата на независимата съдебната власт хората най-пряко добиват представа за държавността като цяло. Без добре функционираща съдебна власт не можем да имаме и икономическо развитие. Изпълнителната власт е готова на активен и равноправен диалог с ВСС", беше основното послание на Райков към членовете на ВСС.

Ключовата дума в случая е "равноправен", защото ключовите фигури в правителството на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов често търпяха критики за нападките си срещу съдии по конкретни дела. В резултат Европейската комисия, ООН и международни съдийски организации включиха в своите доклади заключения, че българските съдии често са поставени под политически натиск.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?