Петър Стоянов:

Не смятам да се връщам в политиката

Случилото се в СДС е ”най-голямото предателство по отношение на българската демократична кауза”

Сн. БГНЕС

Не смятам да се връщам в политиката, аз мисля, че моето време наистина мина, заяви президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.). Той коментира, че още когато е бил номиниран за конституционен съдия от ръководството на СДС, е бил наясно, че шансът да приеме е малък, но не е отказал, за да помисли върху възможността да помогне за разрешаването на възникналата криза. Според Стоянов случващото се в СДС е ”най-голямото предателство по отношение на българската демократична кауза” и депутатите  на партията са нанесли ”изключително тежък удар върху репутацията на СДС”.

”Това ми връщане, този опит за връщане не беше връщане в политиката. Конституционният съд е съвършено друг орган”, коментира Стоянов в събота пред ТВ7.

”Един председател на Конституционния съд е толкова важен, колкото един президент, повярвайте ми. Той може за 9 години да остане абсолютно анонимен, това означава, че демокрацията в България върви плавно, гладко и така. Но не дай боже, когато има политически турболенции в смутни, драматични времена, един председател на Конституционен съд и самият Конституционен съд могат да изиграят решаваща роля, това може да се случи веднъж...”, посочи той.

”Още като ми се обадиха по телефона от СДС, аз бях наясно, че шансът да поема подобна номинация е изключително малък, да не кажа нищожен. Международните ми ангажименти са вече толкова сериозни, че би трябвало да излъжа много хора, с които имаме общи проекти, те са за следващите две години и т.н., и т.н. Това би било също проява на крайна нелоялност. От друга страна обаче, не се отказва такова предложение, затова, защото може би малко наивно, ако щете, но като стар боен кон, когато чуе такъв зов, някои мои приятели казват, ти си единственият, който си готов да се хванеш на тази въдица, държавата има нужда от теб, има някакъв тип криза, ако не може да се помогне, трябва поне да се помисли, не може да се откаже с лека ръка”, коментира Стоянов.

”Когато се отказах, мои приятели и много интелигентни, и категорично свързани с каузата на СДС от първия момент, ми се обадиха и ми казаха поздравяваме те или поздравяваме ви. Знаете какво се замислих? Те всъщност ме поздравяваха за това, че аз отказах да изпълня гражданския си дълг, че съм отказал да се боря за една много важна позиция. И ми стана даже малко чоглаво. Дотам ли я докарахме, в такава степен ли нашите институции са подложени на остракизъм, че поздравяваме всеки един, който е готов да се откаже да служи на България. Това означава, че ние не вярваме в най-важната си кауза”, посочи още той.

”Малко преди да откажа, аз заминах, имах ангажименти извън България, срещнах се с много хора, те вече знаеха. Повечето от тях са приятели на България и са запознати с нашата обстановка. И въпреки това те ми задават въпроси, на които не можем, нито един смислен човек не може да даде отговор. Те казват нали вашата партия, която е най-старата демократическа партия в България, ви номинира. Казвам: ”да”. "О", казват те, това, разбира се, е чест за всеки. Казват ми те, "подкрепя ви другата дясна партия, също член на ЕНП", имат предвид ГЕРБ, казвам "да". А третата дясна партия, която също е член на ЕНП, се възправя срещу това. Казвам "да", защото смятат, че процедурата е нарушена. "Добре", казват те, но дори да е нарушена, не е ли по-важно по същество какъв ще е резултатът, не е ли по-важно вие десницата да имате представител там? Това са въпроси, на които няма как да отговори един човек, който следва нормалната логика”, заяви Стоянов.

По повод отказа на депутатите от СДС в парламента да внесат неговата номинация за конституционен съдия, той коментира: ”Склонен съм да допусна, че депутатите от СДС, които отказаха тази номинация, го правят от принципни съображения. Аз не мога да ги разбера в никакъв случай, но съм склонен да допусна... Можеш да отстояваш принципите си и без да демонстрираш такова ожесточение към собствената си партия. Аз не мога да разбера, честно казано, и тази група български интелектуалци, които използвайки ситуацията, в която се намира СДС, не пропускат случай да хвърлят камък по СДС. Това е СДС, идеята, която преди 20 години помните много добре ни увлече всички нас, и то ни увлече по един много естествен начин. В този смисъл огромната част от българите продължават да са седесари в душата си. Може да не гласуват за СДС”.

”Мисля, че те нанесоха изключително тежък удар върху репутацията на СДС и могат наистина да се гордеят с тази си постъпка. Защото никой не може да нанесе удар по една партия, както ударът отвътре, както хората отвътре. Когато твоите хора те ударят. Такъв беше ударът, който Костов нанесе, председателят на една партия каза тази партия е клиентилистка, духът напусна тялото. Ако го беше казал Георги Първанов, хората щяха да кажат, ами, да, комунист е, напада ги несправедливо. Но когато го каже човек отвътре, това вече много болезнено. От тази гледна точка мисля, че тяхната постъпка от политическа гледна точка е много тежко укорима. Да правиш фракция в СДС, както сполучливо забеляза един бивш координатор, стар седесар, каза винаги когато СДС направи опит да се еманципира от Иван Костов, Надежда Михайлова и Ваньо Шарков правят фракция”, заяви още Стоянов.

”Депутатите, които всъщност са най-ревностни срещу тази номинация и които нека пак кажа, не ме нападнаха в персонален план, това трябва да се отчете, разбира се, са ми по-близки, да бъда честен, през годините отколкото днешното ръководство на СДС. Защото и с Надежда Нейнски, и с Димо Гяуров, ако щете, и ако с Йордан Бакалов...”,  посочи още той.

По думите му случилото се е най-голямото предателство по отношение на българската демократична кауза.

Според Стоянов позицията на Синята коалиция да не влиза в договорки с ГЕРБ за конституционен съдия е ”христоматиен пример по политическо лицемерие”.

Той посочи, че Мартин Димитров и Йордан Бакалов са избрани с гласовете на ГЕРБ за председатели на комисии в парламента, а по думите му ”председателите на комисии в Народното събрание са много по-зависими от ГЕРБ, отколкото един бъдещ член на Конституционния съд”.

”Член на Конституционния съд се избира за 9 години, дето се казва, едва ли някой очаква следващите 9 години все Бойко Борисов да ни управлява. Така че член на Конституционния съд се еманципира може би в момента на избирането му. Докато един председател на комисия зависи всеки ден от мнозинството в тази комисия, а мнозинството е на ГЕРБ”, каза Стоянов.

”Когато един от маститите говорители на ДСБ обяви с апломб все едно, че оповестява декларацията за независимост на Америка: ”Ние от ДСБ няма да влезем в никакви договорки с Бойко Борисов за член на Конституционния съд”, той всъщност излъга. Защо? Защото самата Конституция и законът принуждават политическите партии в парламента да влизат в договорки. Хайде, зарежете думата ”договорки”, зад нея има сянка на съмнение, задкулисие и т.н., приемете консултации. Затова, защото след като законът задължава Народното събрание да избере член на Конституционния съд, няма как да стане без консултации”, каза Стоянов.

”Дори една партия да има смазващо и абсолютно мнозинство, тя все пак трябва да се консултира с другите, когато избира такъв председател. И още нещо. Тъй като повторих думата ”лицемерие” няколко пъти, но това ми направи много силно впечатление: разбра се след това изявление на ДСБ, че няма да влезе в никакви договорки, само един ден след това се разбра, че госпожа Михайлова е била в кабинета на г-н Борисов, за да се договарят, пардон, за да се консултират за нейната кандидатура. Което не е лошо. Така трябва да бъде, в парламента трябва да има някакъв диалог, когато става дума за сериозна институция, това е Конституционен съд”, посочи той.

Споделяне

Още от България