Не спира паленето на огън на открито въпреки пожарите

Не спира паленето на огън на открито въпреки пожарите

Масовите пожари и заплахите за големи глоби не спират българите да палят огън на открито, става ясно от справката на МВР в понеделник за пожарната ситуация в страната през изминалото денонощие.

В габровското село Златевци снощи от обгаряния пострадал 37-годишен мъж. Той разпалвал пожар на открито, в резултат на което лумнала стопанската постройка. Полицията в Пазарджик пък задържа 55-годишния Иван Благоважев за умишлено предизвикване на пожар, предаде БТА.  Арестуваният е пазач на  микроязовира край Славовица. Небрежност на персонала на “Електростроежи” – Хасково предизвика пожар, разпрострял се на около 1000 дка в местността Елхите край с.Оризоре, община Твърдица. Служителите работели по участък на високоволтовите електропроводи “Хемус” и “Стара планина”. 

Пожарникар пострада при гасенето на огъня във вилна зона "Три водици" в Пловдивска област. Огънят е унищожил шест постройки. Причините за запалването си разследват.

Общо 287 пожара са изгасени на територията на страната. От тях 59 са били в промишлени обекти и частна собственост. Общо 16 пожара са възникнали в горския фонд на областните София, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Сливен, Хасково,Шумен и Благоевград. Унищожени са 161 дка широколистна, 143 дка иглолистна и 75 дка смесена гора.

Бедственото положение в община Мъглиж, където се намира и село Дъбово, се удължава до 1 август. В понеделник областният управител на Стара Загора Мария Нейкова издаде заповед за удължаване на срока. Огънят се разпростря на около 8 хил.дка. В момента пожарът около село Дъбово в подножието на Стара планина е локализиран. Продължава гасенето край село Ягода в Средна гора, което отново е в Мъглижка община. Там горят 6 хил.дка.

Пет незаконни ромски къщи в Стара Загора бяха съборени в понеделник сутринта. Общо 25 нелегални постройки са открити от съвместна проверка на полицията и общината в боровата гора, която се намира северозападно от с.Дъбрава – Старозагорска област. Общинската комисия за защита на населението от бедствия и аварии е разпоредила постройките да се съборят и на тяхно място да се изградят минерализирани ивици за предпазване на града от евентуални пожари. От областната управа на Стара Загора уточняват, че продължава работата на специализираните служби, за да спрат умишлените запалвания в горския фонд.

Огънят унищожи около 50 дка с иглолистни дървета на територията на Добричка община. 500 дка широколистна гора са изгорели край село Дюлево, община Стрелча.

Все по-сериозно става положението с водоснабдяването в някои райони на страната. Заради прогнозираната липса на валежи, има реална опасност да се въведе воден режим в Свищов през август. Проблем има и с питейната течност в с.Баня, община Разлог. Воден режим е надвиснал над 10 села в Сливенска област. Това са селищата Сотиря, Глуфишево, Ичера, Караново,  Брястово,Ябланово, Тича,  Мокрен, квартал"Козарево" и Сборище, за които има реална опасност да останат без вода в края на летния сезон.

Временен воден режим е въведен в пет балкански села  Филаретово, Топузово, Соколарци, Седларево и Жеравна.

Споделяне

Още от България