Не стигат кадрите за софтуерния бизнес, макар заплатите да са средно 2378 лв.

Не стигат кадрите за софтуерния бизнес, макар заплатите да са средно 2378 лв.

В софтуерните компании средната заплата е 2378 лева, но въпреки това има остър недостиг на кадри, съобщи във вторник председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Георги Брашнаров, цитиран от БТА.

Той се позова на данни на изследването "Барометър на българската ИТ индустрия", проведено през март - април тази година сред 40 компании. 31 компании от участниците в проучването са с мажоритарна собственост на българи.

Продажбите на софтуерни продукти и услуги нарастват с 12% през 2010 г. и с 6% през 2011 г. на годишна база, а повечето участници очакват възходящата тенденция да се запази и през 2012 година.

Устойчивият ръст е генериран предимно от износ, като делът на износа през последната година е 56% от всички продажби, направени от участниците в запитването.

През 2009 г. този показател е бил 53%, а през 2010 г. - 52%. Основните дестинации за износ традиционно са Европейският съюз (над 60% от целия износ) и САЩ (над 30%).

Въпреки че се наблюдава увеличение на средната работна заплата в сектора, то не е за сметка на съкратени ниско платени позиции, както това се случва в други отрасли на икономиката, посочиха от асоциацията. Обратното - през 2011 г. бройката заети в технологичните компании, отговорили на запитването, е нараснала с 10 на сто спрямо 2009 година.

Очакванията на половината от участниците в анкетата са за ново увеличение с 10% през 2012 г., а според 20% от запитаните ръстът ще е с между 10 и 25%. В софтуерната индустрия у нас са заети около - седем-осем хиляди инженери, в ИТ сектора около 20 хиляди души, а както цяло в сектора на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) - 100 хиляди души.

Софтуерните компании у нас създават годишно продукт за около 750 млн. лева, а ИТ секторът - 1.5 млрд. лева, а ИКТ индустрията, в която мобилните оператори преобладават - 10% от БВП в страната, посочи Брашнаров.

България е лидер по брой софтуерни инженери в региона. С нас може да се сравнява само Румъния, но тя е с четири пъти по-голямо население от България, подчерта Брашнаров.

Въпреки високото заплащане и добрите условия на работа, в сектора се наблюдава трайна тенденция за недостиг на кадри. Средно във всяка от компаниите има по осем незаети работни места, а средното време за запълване на отворена позиция е близо два месеца. Софтуерната индустрия се нуждае от качествен скок и реформа на училищното и университетското образование, както и професионалното развитие през целия живот, каза Брашнаров.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?