Не трябва да се допуска създаването на извънреден съд

Не трябва да се допуска създаването на извънреден съд

Правосъдният министър Маргарита Попова защити в сряда идеята за създаване на специализиран съд, но отхвърли възможността той да се превърне в извънредно съдилище. Пред БНТ тя заяви, че е "опасно" в бъдещия отделен наказателен съд да се гледат дела срещу определена категория лица – министри, депутати, магистрати и кметове.

В този смисъл Попова даде пример със създаването на Народния съд през 1944 година, който по характер е извънреден. Българската конституция позволява създаването на специализирани съдилища, но отхвърля вариант те да имат извънреден характер.

От думите ѝ стана ясно, че все още не е решен окончателно въпросът дали трябва да се създава нов съд или да има специализирани отделения към апелативните съдилища. Попова заяви, че тепърва предстои дебата в гилдията, която трябва да доведе до изясняване на ситуацията.

В същото време правосъдният министър се опита да омаловажи неловката ситуация, която бе създадена от факта, че вътрешният министър е оповестил първи официално идеята за създаване на специализиран наказателен съд. Според нея Цветан Цветанов е съобщил, че ще се води дебат по темата, а не е предложил някакво крайно решение.

Преди ден от СДС критикуваха комуникацията между министрите с аргумента, че идеите за съда трябва да идват от правосъдния, а не от вътрешния министър.

Попова допълни, че преди да бъде взето окончателното решение за специализирания съд, трябва да се направи пълен преглед на българското право в исторически план. Тя обясни, че страната ни има традиция в създаването на специализирани съдилища, които са били допустими и според Търновската конституция.

"Извънредният съд е бил структуриран през 1944 година по времето все още на действието на Търновската конституция, като в нея самата не съществува възможност за създаване на такъв извънреден съд. Той е бил създаден с определена наредба - закон. Сега има и такива опасения и всъщност те са най-важни", каза Попова.

Тя призна, че се лансират предложения в тази посока, но не бива да се допуска реализицията им.

По думите ѝ специализираният съд трябва да се прави, за да има ефективно правораздаване в областта на трудните от правна гледна точка наказателни дела. Според нея за тях е нужна по-добра специализация на съдиите и това налага структурните промени в системата.

"Аз искам да не се слага акцентът върху бързото правосъдие, защото ние говорим тук за работата на съда. В нашия НПК сега се акцентира върху бързината, оперативността на досъдебното производство. В съдебната фаза обаче не се бърза. Съдиите не могат да изведат принципа на бързината пред принципа за качествено правосъдие", каза още Попова.

Споделяне

Още по темата

Още от България