Не убивайте мечтата

Новият офис на президента Росен Плевнелиев в "София тех парк"

Росен Плевнелиев показва една от любимите си снимки на "убеден европеец". Сн: Mediapool

"Със "София тех парк" започва нов етап от развитието на България по пътя на иновациите. Общата работа и усилията на държавата, образователните институции и бизнеса могат да върнат България на световната карта на високотехнологичните и иновативни държави." С тези думи президентът Росен Плевнелиев реже лентата на първия високотехнологичен парк у нас през декември 2015 г.

След изтичането на президентския му мандат през януари 2017 г., той вече има има офис именно там. По думите му това се е оказало единственото свободно място, което му предложили от областната управа. В центъра на София не се намерило подходящо свободно.

Помещението от 192 кв.м е разположено в лабораторния комплекс на "София тех парк". В него има 11 лаборатории оборудвани със супер техника, включително най-мощния 3D принтер на Балканите. За съжаление, все още ги няма учениците, студентите и учените, които да дадат живот на техниката и сградата в терсене на нови непознати технологии, лекарства и материи.

Засега единственото работещо помещение е офисът на Росен Плевнелиев. Въпреки квадратурата му, не изглежда особено голям. Има само две помещения – кабинет и стая за сътрудниците му. Стегнал го е за два месеца, нали разбира от тези работи, както сам отбелязва.

Негово дело е първият бизнес парк в София, чийто успех го прави публично разпознаваем и води до покана от страна на Бойко Борисов да оглави строителното министерство в първото му правителство през 2009 г. Тогава Плевнелиев стана популярен като министъра на "трите магистрали", които днес вече са факт – "Люлин" (край София), "Тракия" (София - Бургас) и "Марица" (Пловдив – ГКПП "Капитан Андреево"). През 20011 г. той вече спечели президентските избори, издигнат като кандидат от ГЕРБ.

Мечтата "София тех парк"

Плевнелиев ни допуска да надникнем в офиса му след иновативен форум в сградата "Джон Атанасов" в "София тех парк", организиран от британското посолство у нас. Не крие, че му е болно от разразилия се скандал между шефа на "Уолтопия" Ивайло Пенчев и ръководството на държавната компания.

Плевнелиев е човекът, който навремето убеди Пенчев, че си струва да инвестира в "София тех парк". Преди седмица обаче бизнесменът в открито писмо обяви, че ръководството на парка "яко се е провалило".

Бившият държавен глава е идеологът на създаването на високотехнологичния парк и негов "патрон". Признава, че реализацията на проекта се бави. Казва, че технологичният парк не е просто сгради, а голямото предизвикателство е да изпълни мисията си.

За това е нужно да има поне един университет в парка – частен или държавен и инвеститори, казва Плевнелиев. За него е необяснимо защо се бавят проектите на "Аутомотив Клъстер", VMware, "Телелинк" и редица други компании, които са заявили своите намерения отдавна. Показва зоните за развитие, които чакат инвеститорите. Все още голяма част от терена от 300 дка стои празен и пуст. Старите военни бараки в едната му част са все още там. Вероятно има спорове около оценката на имотите и цената, която Министерството на икономиката трябва да плати на Министерството на отбраната и това да бави инвестиционните намерения, допуска Плевнелиев. Държи да уточни, че по никакъв начин не се меси в работата на "София тех парк". Няма и отношение към ръководството на парка, дори не се е срещал с него. "Не е дошъл да ми каже добър ден, г-н президент", казва Плевнелиев за освободения вече директор Иван Симеонов.

Отбелязва обаче, че навсякъде по света е представял проекта, който ще отвори нови хоризонти за България. Довел е лично 15 президенти и премиери във форума "Джон Атанасов". Вярва, че един ден "София тех парк" ще се изпълни с живот и ще е платформа младите да останат в България. За това "нека не убиваме мечтата си за индустрията на бъдещето", призова Плевнелиев.

Плевнелиев обяснява развитието на София Тех Парк.

Магистралната каска и германският президент

В новия си кабинет среща министри, политици и граждани. Има голяма маса, удобен диван, срещу който е разположена голяма плазма и разбира се бюро, зад което е библиотеката. На централно място в нея е разположена "История славянобългарская" на Паисий Хилендарски, но не оригиналът. Там са и Библията, и книги на различни езици.

Голяма част заемат снимките със световни лидери – с бившия президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел, с бившия британски премиер Дейвид Камерън, с кралица Елизабет ІІ, с френския президент Франсоа Оланд. Снимка с руския държавен глава Владимир Путин няма. По време на цялото си управление Плевнелиев нееднократно предупреждаваше за руската заплаха, апетитът ѝ към Балканите и разделянето на Европа.

Плевнелиев с каската, която го направи президент.

За това "ето на тази снимка съм убеден европеец. Всеки държавен глава има ключова реч и моята беше в Европейския парламент", казва Плевнелиев, държейки снимка на фона на европейското знаме.

Особено скъпа му е снимката с президента на Германия Йоахим Гаук. Това е човекът, който първи разбира лично от Плевнелиев, че няма да се кандидатира за втори президентски мандат. "Държа ми ръката пет минути пред германските медии. Беше много мило", казва Плевнелиев.

Показва и снимката с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, с когото са имали дълъг спор. Кисинджър бил на мнение, че настъпва нова Студена война, а тезата на Плевнелиев била, че идва Студен мир и смята, че е прав.

Отбелязва, че е първият и единствен засега държавен глава, който не си е взел нищо от "Дондуков" 2. Оставил е дори ордените, с които е награждаван. "Единственото, което взех, е тази каска, с която строих българските магистрали. Тя ми донесе късмет. Тази каска дори и президент ме направи", казва с усмивка Плевнелиев.

Плевнелиев държи снимка на Йоахим Гаук.

Фондацията и книгите

От офиса си в технологичния парк ще ръководи и фондацията си - "Развитие за бъдещето".

"Ще се фокусирам върху три думички, наричам ги вълшебни, - мир, образование и иновации. Ще подпомагам идеи, които ще донесат устойчив мир, добро образование и иновации", казва Плевнелиев.

Кабинетът на Росен Плевнелиев в София Тех Парк.

Отдал се е и на писането на книги. Пише три едновременно, едната от които на английски. Едната е задължителна за всеки държавник и е с работно заглавие "Президент в трудни години". В нея ще са ключови речи, като тази пред Европейския парламент, и послания от мандата. Втората книга ще е личното му послание към българския народ. За нея ще използва записките, които си е водил, докато е бил държавен глава. Изписал е "седем дебели тефтера".

"Не е важно как влизаш в политиката, а как излизаш", казва за довиждане Плевнелиев. Смята, че е бил успешен президент. "Получавам огромно призвание, дори не съм го очаквал", казва той.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?