Не видях, не чух: Милионите на Божков минали незабелязани за ДАНС и банкери

Не видях, не чух: Милионите на Божков минали незабелязани за ДАНС и банкери

Хазартният бос Васил Божков, който се укрива в Дубай, е изтеглил от банковата си сметка над 10 млн. лв. кеш, без някой в ДАНС да разбере за това. Именно с тези пари бизнесменът намеква, че си "купувал" спокойствие, давайки ги на управляващите.

Това се случва на фона на непрекъснатите промени в Закона за мерките срещу прането на пари, които подлудиха бизнеса с абсурдна бумащина миналата година. Също миналата година Европейската комисия написа в свой доклад, че българските служби покриват политици за пране на пари, но българското правителство прати опровержение и Брюксел коригира доклада си.

Преди седмица Божков пусна във фейсбук банковите извлечения от сметката си в УниКредит. От тях става ясно, че през 2018 г. и 2019 г. е изтеглил общо 11.8 млн. лв.

"Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път. Тези пари не са налични в брой. Къде са?", написа той.

Никой не ни е казал

Няколко дни по-късно от ДАНС, където би трябвало да се докладва информация за подобни тегления и съответно да се проверява от финансовото разузнаване, обявиха, че такива данни не са постъпвали.

"По случая ДАНС не е уведомявана от "УниКредит Булбанк" АД за съмнения при теглене на пари от каса", заявиха оттам.

Финансовото разузнаване все пак ще провери случая, макар и с години закъснение. Два дни след поста на Божков специализираната прокуратура им е възложила проверка. На 5 юни директорът на финансовото разузнаване е издал същата заповед.

Проверката ще е "относно установяване изпълнението на изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари за уведомяване на САД ФР при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева, както и за съмнения за и/или узнаване за изпиране на пари и/или за наличие на средства с престъпен произход", пише в съобщението на агенцията.

Ние спазваме закона

Mediapool попита банката за тегленията на Божков. Оттам заявиха неопределено, че винаги спазват закона.

"УниКредит Булбанк винаги стриктно спазва законовите и регулаторни изисквания и се придържа към най-високите професионални стандарти в това отношение", гласи отговорът им.

Това е поредният сюжет около Божков, който повдига множество въпроси.

По закон банките са задължени да докладват за всяко плащане от над 30 хил. лв. ДАНС пък би трябвало изкъсо да следи подобни случаи, особено при хора, за които е публично известно, че разполагат с огромни средства. Само три месеца след последното теглене от личната му сметка срещу Божков срещу него заваляха обвинения. 

Към момента всички участници се опитват да се дистанцират от случая с тегленето на милионите кеш. Оказва се, че той не е единичен в българската финансова система на фона на всички уверения, че българските банки са много подготвени срещу прането на пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България