Главният редактор на "Седем дни спорт":

"Не виждам нищо расистко в заглавието с чернилките"

Главният редактор на спортния вестник "7 дни спорт" Юлий Москов заяви в петък, че не вижда нищо расистко в заглавието на неговото издание (от 18 януари – бел. ред.), в което двама от очакваните футболисти на ЦСКА са наречени "чернилки", съобщи в. "Дневник".

В четвъртък Българският хелзинкски комитет (БХК) публикува декларация, в която нарече заглавието от първа страница на вестника за "абсурдно и расистко".

Заглавието "Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две чернилки" от броя от сряда предизвика дискусия и в социалните мрежи, а в петък Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) настоя в отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев прокуратурата да се сезира "за извършване на престъпление за подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса от журналисти на вестника".

"Не виждам нищо расистко в това заглавие. Тя ("чернилки" – бел. ред.) е неподходяща дума, защото е уличен жаргон, но тя не е обидна. Трябва да кажа съжалявам, че съм огорчил много хора с това заглавие на първа страница. Не съм искал, но наистина няма нищо расистко и никаква нетърпимост. То е съвсем случайно", заяви пред ТВ7 Юлий Москов.

В същото време един от подписаните автори на материала със скандалното заглавие Стефан Кичуков обясни през профила си в Twitter (@SimeonKichukov), че изборът на думата "чернилки" е отговорност на редакционния екип на вестника.

"Да, статията е подписана от мен. Тя се обсъжда от редакционен екип. Отговорност за нея носи цялата редакция, вкл. и аз", пише Кичуков в отговор на един от многото туитове към него. В друго свое съобщение журналистът на "7 дни спорт" обяснява, че той не толерирал расизма и посочва "ако трябва да бъда честен един от най-добрите ми приятели е роден в Танзания, просто..."

Председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп днес изпрати съобщение до всички подали жалби срещу заглавието, в което казва, че "по постъпилите сигнали се предприемат необходимите действия от Комисия за защита от дискриминация".

Според Закона защита от дискриминация се предвижда глоба от 250 до 2000 лв. за "извършване на дискриминация, ако не подлежи на по-тежко наказание".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?