"Не вземаш – не плащаш": "Ени" на път да получи поредна ценова отстъпка от "Газпром"

Италианската компания "Ени" (Eni) стана един от първите клиенти на "Газпром", който преди около три години се сдоби с отстъпка от цената на природния газ по дългосрочните си договори. Сега, съобщава руският в. "Ведомости", "Ени" възнамерява да се откаже и от условието "вземай или плащай" (take or pay) по същите тези дългосрочни договори за доставка на газ, заяви президентът на компанията Паоло Скарони по време на изслушване в италианския сенат. Принципът "take or pay" предполага, че ако клиентът не вземе договорения минимален годишен лимит, заплаща до 85% за разликата между фактически взети количества и лимита, при което платеният газ може да бъде получен само след превишаване на поредните годишни лимити.

По думите на Скарони "Ени" най-вероятно няма да удължи изтичащите договори с "Газпром", съдържащи това условие, а спрямо действащите контракти ще се опита да намери решение, тъй като те са станали прекалено скъпи. През 2011 г. загубите на газовото подразделение на "Ени" са 600 млн. евро, а за недовзет газ в периода 2009-2011 г. компанията е трябвало да плати на "Газпром" около 1.5 млрд. евро.

Много клиенти на руския монополист се стремят да постигат отмяна на условието "take or pay", казва пред "Ведомости" източник, близък до "Газпром". Компанията обаче нито веднъж не се е отказала от това условие, тъй като то е основополагащо и гарантира доставките.

В "Газпром" все още не са получили официална молба от "Ени" за отмяна на "take or pay", но италианската компания е един от ключовите клиенти на "Газпром" ( освен потребител на газ и партньор в "Южен поток", "Син поток" и други проекти), казва източникът на "Ведомости" и затова по този въпрос е намерено взаимно разбирателство.

"Газпром" не веднъж е правил отстъпки на "Ени". От началото на икономическата и финансова криза италианската компания на два пъти е получавала отстъпки със задна дата на обща стойност от около 1.3 млрд. долара. Заедно с втория най-голям европейски партньор – германският концерн Е.ОН (E.On), "Ени" фактически оглави процеса на получаване на отстъпки от "Газпром", посочва анализаторът Михаил Корчемкин от "East European Gas Analysis".

В последно време "Газпром" е получил 20 заявки с искания за преразглеждане на договорите и средната отстъпка за всички потребители съставлява 7-10%, според изявления от мениджмънта на компанията. За тази цел в бюджета на "Газпром" за 2012 г. са резервирани 201 млрд. рубли. Под натиска на клиентите не само руската компания променя договори, но и други европейски доставчици, за да задържат пазарния си дял – това се отнася и за Норвегия, и за Алжир, и за други страни – производители.

Според Корчемкин "Газпром" и този път ще се наложи да се вслуша в исканията на "Ени", за да приключи успешно строителството на "Южен поток". Разбира се, принципът "take or pay" се явява основа в европейските договори на "Газпром", но едва ли заради него руският монополист ще се откаже от такъв мащабен проект като "Южен поток", изтъква анализаторът.

Той напомня, че за Украйна принципът "take or pay" де факто не действа. През тази година например Украйна смята да внесе от Русия максимум 27 млрд. куб. м при задължение за 41. 6 млрд. куб. м газ, но в същото време не плаща глоби.

Украинският премиер Николай Азаров неведнъж е казвал, че за това има определени договорености между Москва и Киев, макар че "Газпром" опровергава наличие на такива договорености.

Поредните отстъпки, които ще се направят на "Ени", очевидно ще предизвикат нова вълна от аналогични искания и от други клиенти на "Газпром". Анализатори смятат, че сега е удобен момент за това поради пониженото търсене на газ, а освен това, когато направиш отстъпка на един клиент, по правило тя се разпространява и за останалите.

Разхлабването на условията по клаузата "take or pay" обаче няма да са достатъчни, за да остане "Газпром" конкурентноспособен на европейския пазар, предупреждава Корчемкин: дори и с отчитане на съществуващите отстъпки, руският газ си остава един от най-скъпите и е нужно допълнително понижение на цените.

Още през юни генералният директор на "Газпром експорт" Александър Медведев каза, че всички преговори за отстъпки (с изключение на няколко съдебни спорове) са завършени. Но неотдавна неговият заместник Сергей Челпанов не изключи компанията да се върне към обсъждане на газовите цени с някои потребители. По думите му, ситуацията на пазара е доста сложна: предлагането е по-голямо от търсенето, затова се понижават цените и обемите на доставка от "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес