"Не знаех, че БНР има четири оркестъра", учуди се Борисов след протеста им

Снимка : БНР

"Свирят под моите прозорци, какво се очаква да направя?" Така премиерът Бойко Борисов възропта срещу, по думите му, порочната практика всеки да иска увеличение на доходите бързо и веднага. Конкретният повод е протестът на музикантите от БНР за достойно заплащане.

От думите на министър-председателя стана ясно, че до протеста - серенада, той не е подозирал за съществуването на музиканти в националното радио.

"Не знаех, че БНР има четири оркестъра", учуди се Борисов. "С цялото ми уважение, неговият председател (бел. ред. - визира директора на БНР) трябва да обясни на хората, че ние само изпълняваме един ангажимент да дадем субсидията, която държавата трябва да даде и оттам нататък ръководството и начинът, по който то разпределя парите, са си изцяло негови. Не знаех, че нашето радио има четири оркестри, може би да станат пет, може и шест. Мислех, че съвсем друга е неговата функция, но се разбра, че имаме и четири оркестри", констатира Борисов.

По думите на премиера има пазарни принципи и правила и оркестрите могат да изнасят концерти и да се издържат. Изказването му бе посрещнато с плахи аплодисменти в залата, в която се провеждаше дискусията "България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете".

"Свириха под моите прозорци. Не знам какво се очаква да направя аз? С цялото ми уважение към тях, сигурно са прекрасни музиканти, ама радиото има четири оркестри, гвардейците имат, МВР имат, в края на краищата има и пазарен принцип - изнасят се концерти, купуват се билети и се издържат. Не може за всяка тема да става въпрос по този начин", повтори Борисов.

Той допълни, че е слушал недоволните метеоролози, а правителството е отпуснало 15 млн. лв. за бюджета на БАН. "... И една уважаема госпожа, която не познавам, каза - "премиерът ни каза да даваме за статии, а не за научноприложните дейности". Не бива така вече", зарече се Борисов.

Генералният директор на БНР Александър Велев вече заяви, че корекция на бюджета е необходима, за да се повишат заплатите и да се запазят музикалните състави на радиото.

Музикалните състави на БНР по-рано обявиха, че получават едни от най-ниските възнаграждения в държавата и напускането на ценни професионалисти от състава на БНР вече е факт, а това може да се отрази критично на качеството на музикалната продукция. Оркестрантите и хористите от Симфоничния оркестър, Биг бенда, Оркестъра за народна музика, Смесения хор на БНР изпратиха преди два месеца писмо до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и министъра на финансите Владислав Горанов. След като реакция нямаше, през последните дни те предприеха улични протести, включително концерти под прозорците на Министерския съвет.

Преди ден синоптиците от БАН предупредиха, че ще протестират поради несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за тази година. Според учените, това застрашава функционирането на националната хидро-метеорологична служба. На сайта на института е публикувано съобщение. В него се казва, че заради липсата на средства все повече специалисти се готвят да напуснат. Институтът няма да може да работи, което е свързано с националната сигурност.

Споделяне

Още от България