Неадекватно поведение на банките и кабинета може да влоши кризата

Икономическата ситуация в България може да се влоши, ако правителството се втурне да харчи средства неразумно и банките у нас продължават да се държат неадекватно по отношение на лихвената си политика, предупредиха в сряда участници във форум за последиците от световната криза.

Преди това премиерът Сергей Станишев припомни антикризисните правителствени мерки, включващи увеличаване с 5.6 млрд. лева на капиталовите разходи в отделните икономически сектори, както и допълнителна инвестиционна програма в размер на 700 млн. лева.

Управителят на БНБ Иван Искров обаче коментира, че правителствата с прекомерно големи антикризисни разходи трупат сериозни дефицити и затова кабинетът не трябва да прекалява с интервенциите си и да не прехвърля цената за настоящите политики върху следващите поколения.

Каквито и промени да има в икономиката, каквито и приспособявания да има, дори да се мине през някои фалити, те ще бъдат в рамките на сегашния монетарен режим - валутния борд и валутния курс както е към момента, подчерта Искров.

По време на форума финансисти алармираха, че банките у нас водят неадекватната политика и това ще задълбочи кризата. Освен това банковия сектор у нас ще бъде засегнат от срива в реалната икономика, докато в САЩ и Западна Европа се случи обратното.

Основен проблем за финансовия ни сектор е банковата експанзия за раздаване на страшно високи лихви по депозитите, провокирана от промените в Закона за гарантиране на влоговете на гражданите. С тях държавата се ангажира да гарантира всички влогове до 100 000 лв.

Поведението на банките като цяло е неадекватно, заяви банкерът и бивш финансов министър Стоян Александров. Не може в условия на криза да се състезаваш с конкурентите, да се напъваш да запазиш балансовото си число и рейтинг, като трупаш резерви чрез депозитите.

Озаптяване на лихвите

До преди две години банките бяха супер агресивни в раздаването на кредити при крайно разхлабени условия. Сега същите тези банки рекламират депозити с огромни лихви. Това не е стимул за бизнеса. Защо да правиш бизнес, когато банката ти гарантира 10-12% необлагаема печалба на вложенията, каза Александров. В същото време цената на кредита за бизнеса стана непосилна за предприемачите.

Банките компенсират високите лихви по депозитите, като увеличават лихвите по кредитите, Подобно поведение ще доведе до тотален блокаж на новото кредитиране, заяви банкерът. Според него държавата трябва да се намеси и да се разбере с търговските банки да не се пипат лихвите по отпуснати вече кредити. Не може кредит, изтеглен от домакинство със 6-6.5% лихва, сега да се оскъпява двойно, според Александров. С постоянно поскъпващите консумативи за семействата, това може да се окаже критично за някои от тях, тъй като те са си разчели бюджета при определена месечна вноска. И те ще предпочетат да не си плащат парното и водата, отколкото да рискуват да си имат проблеми с банката. Освен това тази ситуация ще се обърне срещу управляващите, които на предстоящите избори ще отнесат негативите от тези проблеми,предупреди финансистът.

Искров отговори на Александров, че БНБ по никакъв начин не може да регулира и регламентира лихвите на търговските банки, освен това те са реалистични, макар и неприятни.

Александров каза още, че средствата във Фонда за гарантиране на влоговете няма да стигнат, ако някоя банка изпадне в затруднена ситуация. По този повод, Искров заяви, че няма държава, която да разчита на този фонд, за да спаси някоя банка, а зад него стои правителството и всичките му ресурси.

Искров допълни, че има недопустими опити напоследък за поставяне на преден план на правата на длъжника, отколкото на кредитора. В момента се правят предложения както от някои неправителствени организации, така и от депутати за промяна на този режим, което според банкера ще доведе до много тежки последици за системата, ако това бъде допуснато.

Александров предупреди БНБ да внимава с гръцките трезори у нас. Правителството на южната ни съседка вече отпусна държавна помощ в размер на 28 млрд. евро за банките, което означава, че финансовия сектор изпитва затруднения. Според Искров обаче няма нито една банка в България, която да се нуждае от експертната помощ или наблюдението на БНБ. По думите му гръцките банки са едни от най-ликвидните в Европа.

Станишев тревожен

Премиерът Сергей Станишев изрази в сряда тревогата си от първите признаци на световната криза в България, но въпреки това заяви, че България има шанс да е сред водещите икономики на Европейския съюз.

Първите признаци на кризата при нас вече се проявяват - не малко активи се обезцениха, сектори в бизнеса се задъхват от липса на поръчки, свиват се пазари, липсва достъпен финансов ресурс, банките рязко ограничиха своето кредитиране, повишиха лихвите, има случаи на съкращение в производството и във финансовия сектор, намалява и потреблението, защото в среда на неизвестност хората ограничават своите разходи и това ни тревожи, изреди министър-председателят пред форума.

Според него въпреки това България е много по-малко засегната от кризата в сравнение със САЩ и повечето страни от ЕС. На фона на колапса на водещи финансови институции, на цели икономически сектори, дори държави, България запазва своята финансова и икономическа стабилност, заяви Станишев. По думите му през тази година България ще бъде сред водещите страни в ЕС по икономически растеж, но на по-ниски нива, отколкото през последните години. Той все пак призна, че всяка прогноза за степента, в която кризата ще ни засегне, е несигурна. Това ни задължава да бъдем още по-ангажирани и по-подготвени за различните рискове, заяви Станишев.

В случай, че кризата влоши значително икономическото състояние на страната, правителството има разработени кризисни сценарии и планове за действие, така че да подкрепи финансовата и банкова система, стана още ясно от изказването на премиера. Сред тях обаче не влиза повишаване на данъците за гражданите, каквато политика предприели някои страни, но надали ще може и да бъдат намалени налозите, каза Станишев, чийто кабинет приключва мандата си през лятото, а данъчната политика се променя в края на годината.

Министър-председателят очерта като допълнителни предизвикателства пред България в условията на криза борбата с корупцията и създаването на по-ясна система за ефективност и прозрачност в работата на съдебната система. Тези мерки са изключително важни от гледна точка на макроикономическия риск, от гледна точка на доверието на чуждите инвеститори, добави Станишев.

Общините стават основен работодател

Със задълбочаване на кризата ще има много места, в които общините ще станат основен работодател, допълни той и даде пример със "Стомана-Перник“, където наскоро са освободени 300 работници. Те са били пренасочени към строителството на нов инфраструктурен проект по оперативна програма "Конкурентоспособност", спечелен от общината.

Заради стагнацията на европейския пазар се очаква намаляване на износа на български стоки, допълни Станишев. Тенденцията за спад в експорта и импорта на страната вече бе отбелязана от НСИ за последното тримесечие на 2008 г. Заради това и ще се повиши рискът от фалити.

Запазването на финансовата стабилност на страната остава водещ приоритет в антикризисната политика на българските институции, посочи премиерът.

Той отбеляза, че с отпуснатото от правителството финансиране за Българската банка за развитие ще се подкрепи земеделския сектор с кредитни линии за търговските банки, които да преотдават средствата за оборотни и инвестиционни нужди на производителите.

Сред социалните мерки и действията за запазване на работните места бе изтъкнато подпомагането на работодателите за срок от 3 месеца, ако въведат намалено работно време, вместо да съкращават служители.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?