Според проверката на здравното министерство

"Неадекватно поведение" на лекар довело до смъртта на детето пред "Хилтън"

"Сериозен дефицит на професионализъм" и "неадекватно поведение" от страна на лекаря от спешна помощ, който е отговарял за случая, са причинили смъртта на детето пред хотел "Хилтън" в неделя, 24 ноември. Това е становището на здравното министерство, съставено вследствие на проверка в столичния Център за спешна медицинска помощ.

По първоначалната информация, разпространена в медиите, детето е било на 4 г. В становището на здравното министерство обаче пише, че е било на 2 г.

Детето почина в неделя от порок на сърцето, за който е трябвало да бъде оперирано скоро в чужбина. В медийното пространство се появиха твърдения, че линейката е пристигнала с повече от половин час закъснение и не е била добре оборудвана.

Същия ден в хотела се провеждаше форум, посветен на спешната медицина, на който присъстваха над 500 лекари.

Според пресцентъра на министерството, изпратеният лекар от спешната помощ се е появил "без необходимата окомплектовка за оказване на животоспасяващи мероприятия, а поведението му е било неадекватно", без да се уточнява дали това е свързано с употребата на забранени вещества. Освен това, "при изискване от лицето В. Д. да бъде представена реанимационна чанта, същият представя черна чанта с бинтове и банки, както и друга с ампулни форми", а оранжевият куфар с пълното реанимационно оборудване е донесен от шофьора на линейката.

"За жалост тя не е използвана при обслужването на детето - в противоречие с показаното на 26 ноември в сутрешния блок на Нова телевизия", пише още в съобщението до медиите на здравното министерство. Оттам обаче бяха категорични, че самата линейка е била снабдена с "цялата необходима апаратура – в това число и дефибрилатор".

"Министерство на здравеопазването смята, че въпреки опитите за оправдаване от страна на ръководството на ЦСМП София град, в действията на д-р Данчев има сериозен дефицит на професионализъм", заключват от здравното министерство.

Проверката е установила, че линейката, повикана в 7.29 часа, е пристигнала на мястото на инцидента за 10 минути, което се е установило след сверка на данните на Националната система за спешни повиквания 112 и GPS системата на медицинския автомобил. От министерството уточниха още, че когато в 7.43 ч. е получено третото обаждане до спешната служба, екипът, състоящ се от лекар и шофьор на линейката, вече е бил на място.

"Поради неясни причини" обаче, при проверката от здравното министерство не са успели да получат данните от информационната система за наличните екипи в този часови интервал. Те са необходими, за да се изясни защо не е изпратен реанимационен екип или педиатър, обясняват оттам и допълват, че са им били предоставени само ръчно попълнени картони за ангажираността на екипите.

Проверка по случая се извършва и от Изпълнителна агенция "Медицински одит". Резултатите от нея се очакват в четвъртък.

Споделяне

Още от България