Небе, пълно с фалшиви звезди

Сателити Starlink преди изстрелването им

Възможно е скоро на нощното небе да греят повече изкуствени, отколкото природни светила – дори и сега хиляди пъти на час в небето проблясва някоя "изкуствена" звезда, пише австрийското издание "Дер Щандрат".

Небивали промени се случват на небето. Докато все повече звезди изчезват зад пелената на светлинното замърсяване, нараства броят на изкуствените източници на светлина като спътници или космически боклук. Съвсем наскоро германски астрономи публикуваха изявление, което макар и да не предизвика резонанс, доста ясно очерта историческите мащаби на промените: след като бъдат пуснати всички разработвани в момента сателити, наблюдаващите от земята с невъоръжено око ще могат да виждат на нощното небе повече фалшиви звезди, отколкото истински.

Светлинно замърсяване се нарича светлината, излъчвана от изкуствени източници на повърхността на Земята, които буквално заличават случващото се на небето. В урбанизираните райони се образува нещо като светлинен купол вследствие на излъчваната от градовете светлина.

Астрономи представиха през 2018 г. отрезвяващи резултати от наблюдение, според което една трета от човечеството вече не може да види Млечния път. Освен Луната, нощното небе предлага само няколко разхвърляни по небосвода отделни звезди.

За сметка на това небето се пълни с фалшиви звезди. Изкуствените обекти на земната орбита, отразяващи слънчевата светлина, запълват картата на звездното небе с предизвикващи заблуждение светила и оставят ивици по цялото небе на снимките с продължителна експозиция. Това значително усложнява работата на астрономите.

Най-голямото подобно препятствие към момента е Starlink – амбициозният проект на Илон Мъск по извеждане в орбита на десетки хиляди малки сателити, които да осигуряват на целия свят високоскоростен интеренет. Планираната сателитна "флотилия" Starlink ще е пет пъти по-многобройна от общия брой на спътниците, които вече се намират в орбита. И това ще бъде резултат от работата само на една компания – други като Amazon и Oneweb, например, чакат на опашка с подобни концепции.

Трябва да се има предвид, че активните сателити са само част от всички изкуствени източници на светлина. През 2020 г. екип учени от Университета в Северна Каролина установи, че почти хиляда пъти за час в небето проблясва изкуствена звезда, тъй като някакво парче космически боклук е отразило слънчева светлина.

Само малка част от тези фалшиви звезди могат да се видят с невъоръжено око. Но колкото по-точен е телескопът, толкова по-малко са смущенията, които могат да предизвикат лъжлива тревога за това, че е бил регистриран мним космически феномен. Най-чувствителните устройства реагират дори на летящи гайки и болтове или на отлющена боя от външната страна на космически кораб, отбелязва "Дер Щандарт".

Звездното небе хилядолетия наред е пленявало и вдъхновявало хората, поради което Астрономическото общество в Германия смята, че то е културно достояние на човечеството и предупреждават, че може да изчезне завинаги.

Споделяне

Още от Общество