Небостъргач в Хонконг бе продаден за над 5 млрд. долара

Небостъргач в Хонконг бе продаден за над 5 млрд. долара

Най-богатият човек в Хонконг Ли Ка-шин продаде небостърча Сентър (The Center), който принадлежеше на холдинга му "Си Кей асет" (CK Asset) за 40.2 милиарда хонконгски долара или 5.15 милиарда щ. долара. Това съобщи в. "Саут Чайна морнинг пост". Изданието допълни, че тази сделка е рекордна на пазара за недвижими имоти в мегаполиса, а вероятно и в цял свят, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Новият собственик на 73-етажната сграда е консорциумът "Си Ейч Ем Ти пийсфул дивелъпмънт Ейша пропърти" (CHMT Peaceful Development Asia Property). Той е регистриран на Британските Вирджински острови, но е тясно свързан с инвеститори от Пекин, уточни ТАСС.

Продажната цена на тази сграда превиши параметрите на сделка от началото на годината, при която търговски център бе продаден за 23.28 милиарда хонконгски долара от местното правителсво на групата "Хендерсън ланд" (Hendersen Land), собственост на бизнесмена Ли Шау-ки.

Сентър е построен през 1998 година в бизнесцентъра на Хонконг, има здрава стоманена конструкция и е без бетонна сърцевина. Осветен от ярка неонова светлина, небостъргачът, завършващ с остър шпил, е петият по височина в града. В офисната сграда има над 40 скоростни асансьора и подземен паркинг с 400 места.

Пазарът на недвижими имоти в Хонконг е един от най-скъпите в света. Високите цени на жилищните и офисните сгради, на търговските обекти и паркингите се обясняват с недостига на свободна земя и продължаващото високо търсене включително от инвеститорите от континентален Китай.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?