Небрежност, горещото време и ветрове разпалиха десетки пожари в страната

За една седмица са горели над 3000 декара гори в цялата страна

Небрежност, горещото време и ветрове разпалиха десетки пожари в страната

Над 3000 декара гори в цялата страна за били обхванати от пожари през седмицата, още стотици декари тревна площ в близост до населени места са опожарени. По данни на агенцията по горите и на противожарната служба основната причина за пожарите са човешка немарливост, горещото време и силните ветрове, които помагат за бързото разрастване на обхванатите от огън площи.

Второ денонощие продължава борбата с големия пожар между свиленградските села Студена, Михалич и Равна гора. Огънят е обхванал вече над 20 хиляди декара площ със сухи треви, храсти и гори. Само горските масиви са 800 декара.

Пламъците са тръгнали от бадемовата гора на село Студена и се предполага, че са причинени от човек.

Ситуацията е критична, коментират огнеборци. В петък сутринта три тежки верижни машини продължаваха да проправят просеки, за да оградят огнището, но силният вятър е възобновил огъня, който се е прехвърлил в посока на село Михалич.

В четвъртък привечер военен хеликоптер от авиобаза Крумово разпръскваше по 3 тона вода на всяко зареждане, което се извършваше от близките язовири на селата Студена и Равна гора, предаде БНР. Огънят не бе овладян до сутринта, въпреки че цяла нощ екипи на пожарната със седем коли и техника и доброволци продължаваха гасенето и опитите да се ограничи разпространението на огъня.

Тази сутрин пожарникарите се бореха с огнената стихия на фронт от 3 километра. Включиха се още противопожарни коли и те стигнаха 15, сто огнеборци, горски служители и доброволци участваха в гасенето. С верижни машини бяха прокарвани просеки за ограничаване разпространението на огъня.

Началникът на противопожарната служба в Хасково Николай Вълчев прогнозира по-рано, че с повишаване на дневните температури ситуацията ще се усложни.

По обяд в петък от областната администрация в Хасково обясниха, че пожарът е бил овладян в южната си част откъм село Студена. Продължава обаче да гори в отсечката между село Студена и Равна гора. Там е гориста местност и теренът е пресечен, което много затруднява гасенето на огъня.

Според администрацията около обед и в ранния следобед там вече е била струпана цялата техника и са били насочени всички сили на огнеборците. Включени са и военни от близките поделения.

Над 700 служители от специализираните групи за гасене на горски пожари към регионалните дирекции по горите, държавните горски и ловни стопанства са участвали в потушаването на огъня от миналия петък досега, съобщиха от агенцията по горите.

Използвани са 140 високопроходими машини.

Причината за възникването на 35 пожара тази седмица остава човешка небрежност.

Опожарени са над 3 000 декара горски площи. Повече от 630 дка смесена горска растителност е засегната само в района на големия пожар, избухнал на 21 август на територията на Държавно горско стопанство - София край село Локорско.

В района на горското стопанство в Своге край село Искрец засегнатата горска площ от пожара тази седмица е 483 декара.

При трите големи пожара, възникнали на територията на горското стопанство в Стара Загора са обхванати 731 декара горски масиви. Освен пожарът край Свиленград, който още не е овладян, през седмицата са гасени и пожари на територията на горските стопанства в Белоградчик, Невестино, Пазарджик, Панагюрище Хасково, Хисар и други.

В петък следобед пожар се възпламени и в гората над Кремиковския манастир край София. Огънят бе локализиран, но огнищата не бяха загасени в късния следобед.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?