Нечовешки условия в най-големия мигрантски лагер в Унгария

Видеозапис от най-големия мигрантски лагер в Унгария, на границата със Сърбия, показва нечовешките условия, в които се раздава храната там, съобщи Франс прес.

Клипът, заснет тайно от австрийска доброволка, посетила в сряда лагера в Рьоске, показва близо 150 мигранти, събрани на заградена площ в голяма зала. Те се блъскат един друг в опит да грабнат торбички със сандвичи, които им подхвърлят унгарски полицаи с шлемове и санитарни маски.

В хаоса жени и деца се опитват да хванат хляб, който лети във въздуха; междувременно останалите по-назад се катерят по загражденията, за да привлекат вниманието на раздаващите храната.

"Все едно че хранеха животни в кошара, беше като някакво Гуантанамо в Европа", заяви Александър Шприцендорфер, чиято съпруга Михаела заснела лентата, завъртяна в ЮТюб в четвъртък вечерта, докато той самият разговарял с човек от Червения кръст.

Заедно с други доброволци двамата закарали в лагера храна, дрехи и медикаменти.

"Беше нечовешко, а и за тези хора е показателно, че не се сбиха за храната, въпреки че видимо бяха много гладни", добави той.

Върховният комисариат за бежанците на ООН разкритикува във вторник много суровите условия в лагера в село Рьоске. Унгария в момента се опитва да се справи с рекорден приток на мигранти, минаващи границите ѝ в опит да се прехвърлят в Западна Европа.

Още от Свят