Неделните училища в чужбина ще организират изпити по български

Неделните училища в чужбина ще организират изпити по български

Хората, които учат български в чужбина, ще могат да полагат онлайн изпити в българските неделни училища по света и да получат сертификат за ниво на владеене на езика. Тестовете се подготвят и оценяват от Департамента за езиково обучение на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от Министерството на образованието и науката. И в момента департаментът на СУ прави такива изпити онлайн и издава сертификати, но досега не е можело тестовете да се правят в неделните училища.

"Притежаването на сертификат с международна валидност за ниво на владеене на езика ще осигури по-висока конкурентоспособност на трудовия пазар. Предстоят разговори с висши училища в България за възможни допълнителни преференции при кандидатстване на ученици от чужбина, които притежават сертификат за ниво на владеене на българския език", обясниха още от министерството.

Според методологията за изпита той ще е в две части - устен и писмен. Устното изпитване ще се прави през скайп, а писменото - онлайн. Устният изпит ще е 15 - 20 минути, а писменият ще трае между 2 часа и 2 часа и 30 минути.

За явяване на теста ще се плащат такси. За кандидати от САЩ цената е 115 долара - 100 долара за самия тест и 15 долара разноски по изпращане на сертификата, ако той бъде издържан. За кандидати от Европа цената е 95 евро - 85 евро за теста и 10 евро пощенски разноски. Хората от други части на света, които искат да получат сертификат за владеене на български език, избират дали да платят 115 долара или 95 евро за това.

Споделяне

Още от България