Неделята донесе в цялата страна студ, дъжд и сняг

Няма затворени пътища за леки автомобили

Неделята донесе в цялата страна студ, дъжд и сняг

Неделята донесе в цялата страна студ, дъжд и сняг. През новата седмица времето ще е мразовито със сутрешни температури до минус 10 градуса. Ще превалява и сняг и дъжд. Във вторник ще се изясни навсякъде и отново ще бъде студено.

Сутрешните температури на места ще паднат до минус 7 - минус 9 градуса, дневните ще бъдат до около 4 градуса над нулата, за София около 0 градуса.

В сряда ще застуди още малко, като дневните температури на места в Западна България ще са отрицателни – около минус 1 градус, до 2 над нулата, в Източна България - до около 4 градуса.

От четвъртък – 21 декември до Бъдни вечер – неделя, ще остане студено, не се очакват съществени валежи.

Към момента няма затворени участъци от републиканската пътна мрежа за леки автомобили в страната и е създадена необходимата организация за тяхното навременно почистване, съобщи в късния следобед министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг след заседание за поддържането на републиканските пътища при зимна обстановка в АПИ.

Временно и частично за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона са затворени пътищата Троян-Карнаре и Рибарица-Шипково. За да може по-добре да се почисти пътя, временно е било ограничено движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона в прохода Предела и пътя за Банско.

Министър Нанков информира, че в момента сняг вали в Софийска, Ловешка и Плевенска област, на старопланинските проходи, както и на проходите Шипченски, Троян-Карнаре и Петрохан. В Родопите дъждът вече е преминал в сняг.

На АМ "Люлин" е имало интензивен снеговалеж от мокър сняг в следобедните часове. Снегопочистващите фирми са се справили добре и няма почти никакви сериозни инциденти.

Един малко по-тежък инцидент е ограничил движението на 347 км. на АМ "Хемус" в района на Шумен, където има временна организация на движението, уточни министърът.

Николай Нанков посочи, че пътуващите от зимните курорти към София могат да бъдат спокойни, защото пътищата се почистват добре и навременно. Той все пак предупреди, че автомобилите трябва да бъдат подготвени подходящо за пътуване в зимни условия.

Споделяне

Още от България