"Недобросъвестен кандидат". МО прекрати 25-милионна поръчка за дронове

"Недобросъвестен кандидат". МО прекрати 25-милионна поръчка за дронове

Военното министерство прекрати поръчка за разузнавателни дронове заради засечени неточности в процедурата. Те трябваше да излязат около 25 млн. лева, а министерството заобиколи Закона за обществените поръчки заради чувствителността на доставката и директно покани 24 компании. 

Впоследствие обаче са установени "неточности в методиката за комплексна оценка на предложенията, които биха дали възможност на недобросъвестен кандидат да предложи нереално високи стойности на някои от показателите за оценка на предложенията по критерий "Гаранция". 

В крайна сметка процедурата е прекратена и вероятно ще бъде рестартирана.

МО има системни проблеми с провеждането на поръчките, зад които се крие липсата на административен капацитет и съмнения за предопределяне на победителите.

МО иска да купи 12 мини безпилотни системи, които трябва да бъдат доставени до 2024 година. Тяхната прогнозна стойност е 10.800 млн. лева с ДДС.

Във втория лот МО търси две безпилотни летателни системи клас I "Малки" за общо 14 млн. лева с ДДС. Първата трябва да бъде доставена тази година, а втората – 2021 година.

Основните критерии за избора на доставчика бяха цената и гаранцията. 

Сред поканените са компании от САЩ, Израел, Италия, България и други. 

Според Закона за обществените поръчки той не се прилага в областта на отбраната, когато става въпрос за разузнаване. Именно тази разпоредба е използвало военното министерство.

Този клас безпилотни системи се използват основно за разузнаване и коригиране на огъня.

Армията от години използва разузнавателни дронове. В рамките на военна помощ САЩ предоставиха на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово леката безпилотна разузнавателна система RQ-11 Raven.

Техническите спецификации на апаратите в двете позиции до известна степен се придържаха към спецификациите на два безпилотни апарата, които са на въоръжение в България.

Апаратите от клас "Мини" се приближаваха до RQ-11 Raven (на снимката), които се използват от Сухопътни войски, а тези от клас "Малки" се приближаваха до Aerosonde Mk 4.7 използвани от Силите за специални операции, отбелязва специализираното издание Аеропрес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?