"Недоглеждане" в закона спестило на Васил Божков около 30 млн. лв. данъци от лотариите

"Недоглеждане" в закона спестило на Васил Божков около 30 млн. лв. данъци от лотариите

"Недоглеждане" в Закона за хазарта по време на управлението на БСП и ДПС е донесло печалба на бизнесмена Васил Божков от около 30 млн. лв. от популярните лотарийни игри – "Национална лотария" и "Лотария България" за 2014 г. Това показват изчисления на "Капитал Daily" направени на база данни от Държавната комисия по хазарт.

За 2015 г. събраните данъци от моментна лотария са 37 млн. лв., докато в предходната година те са били нула.

Причината за това е Законът за хазарта. През 2013 г. кабинетът на Пламен Орешарски предложи промени в закона, с които бинго залите, томболите, лотарийните игри и турнирите с игра на карти бяха освободени от облагане от 1 януари 2014 г. Група депутати от БСП и ДПС начело с Йордан Цонев внесоха дори още поправки в закона, с които облекчиха организаторите на хазартни игри.

Управляващото тогава мнозинство от БСП, ДПС и "Атака" гласува промените в закона. Впоследствие депутатите определиха пропуска с лотарийните игри и бинго залите като "недоглеждане", но не промениха закона.

През 2014 г. по предложение на депутата Георги Кадиев парламентът гласува отпадане на облекчението, което влезе в сила от началото на 2015 г. Така лотариите започнаха да плащат 15% данък върху залозите, както е и при игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и тотото.

 

Осигурената от депутатите едногодишна данъчна ваканция през 2014 г. е ощетила бюджета с над 30 млн. лв. Сметката е на база ставката от 15%, която вече се дължи, и на оценките, че размерът на този бизнес през 2014 г. е бил около 200 млн. лв., посочва "Капитал Daily".

 

По данни на изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов през 2014 г. общо бизнесът с лото игри е бил за над 200 млн. лв., от които приходите на държавния оператор са скромните 18.6 млн. лв.

 

В публикацията се допълва, че за процъфтяването на бизнеса на двете частни лотарийни компании е помогнало и първото правителство на Бойко Борисов, което разреши този тип хазарт да се продава навсякъде.

 

През 2015 г. платените официално данъци от двете лотарии, свързани косвено с Васил Божков, е бил в размер на 37 млн. лв. при оборот от 250 млн. лв.

 

Общите данъчни приходи, които е събрала комисията по хазарта през миналата година възлизат на 94 млн. лв. Приходите от лото игрите, които почти изцяло са доминирани от двете лотарии на Божков, са се увеличили с 25% за година до малко над 10 млн. лв.

 

Рязко (195%), но от много ниска база, са се увеличили данъчните приходи от онлайн спортни залагания. От 780 хил. лв. през 2014 г. те вече са малко над 2.3 млн. лв. година по-късно Подобно е положението и при игрите в казината, от които бюджетът е прибрал около 3.1 млн. лв. през 2015 г.

 

Чрез няколко фирми Васил Божков притежава 51% от капитала на "Национална лотария". С по-малък дял (44%) е "ЛотоБГ" - на братята Димитър и Милен Ганеви, които чрез фирмата си "И-Карт" са с опит в есемес игрите. Най-малък (5%) е делът на Георги Кънчев Попов през дружеството ГКПГ. Той фигурира в управата на "Нове холдинг" на Васил Божков.

 

Подобна е ситуацията с "Лотария България". "Евробет" - компанията, организираща играта, също е мажоритарна собственост на Васил Божков (52%) през други две фирми. Останалите дялове са разпределени приблизително поравно (по 10%) между пет дружества.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?