Недопустими са "импровизации" около скандала с имота ни

Недопустими са "импровизации" около скандала с имота ни
Г-н Василев, как ще коментирате скандала с нахлуването на руски спецчасти в българския Център на промишлеността в Москва?

Случилото се в Центъра на промишлеността на България в Москва има предистория и в никакъв случай не е прецедент. По време на моя мандат като посланик имаше няколко опита за навлизане на руски спецчасти на територията на Центъра, но тогава заехме категорично становище, реагирахме светкавично чрез руското външно министерство и частите останаха пред сградата. Не искам да коментирам какви са причините за подобни действия - не е и работа на посланика. Моят опит показва, че не е изключено да се пренасят практики от руската бизнес действителност, когато бизнес спорове се решават чрез спецслужби.

Доброто взаимодействие с руските служби по отношение на решаването на казуси, възникнали на територията на посолството или дипломатическите имоти е абсолютно наложително. Имахме тежко престъпление в сградата на Търговското представителство и благодарение на бързата намеса на руските разследващи органи и доброто взаимодействие с посолството беше решен този особено тежък случай. При абсолютно спазване на Виенската конвенция и добрите практики на взаимодействие.

Но сега ситуацията със статута на сградата на Центъра на промишлеността изглежда противоречива. Там веднъж вече е провеждана операция на руските спецчасти – нещо, което тук не бе огласено, но после бившият министър на икономиката сне дипломатическия статут на Центъра.

За съжаление, миналата година беше създаден опасен прецедент, при който без санкция на посланика се допуска на територията на българска дипломатическа собственост да навлязат руски разследващи органи и да изземат документи. Тук става въпрос за нарушение на установения порядък и за позоваването на този прецедент при всяко следващо действие на руски правоохранителни органи. Повтарям, без санкция на посланика никой друг ръководител на задгранично представителство няма право да допуска на територията на дипломатически имот представители на правоохранителните органи на приемащата държава. Независимо от случая.

Разбира се, подобно разрешение не трябва и не може да бъде безпричинно отказвано, но установеният ред трябва да се спазва. Силно се съмнявам, че руското Министерство на външните работи има нещо общо с тези действия на московските специални служби.

Българското Външно министерство протестира остро пред Москва за въоръжената акция в български дипломатически имот, но в същото време премиерът Борисов обяви, че макар това нахлуване да е незаконно, той няма да възрази на "руските колеги". Реакцията на министерството на икономиката също беше малко противоречива.

Аз приветствам реакцията на българското Външно министерство и силно препоръчвам всички институции и ведомства да ориентират своята позиция по тази на МВнР. Първо, защото се намираме в завършващ стадий на преговорен процес, при който се решават въпросите за статута на тези имоти. "Импровизации" на тази тема подронват позициите ни. И второ, съгласно нашите закони и международните договори, само и единствено Министерството на външните работи по има право да представлява държавата пред приемащата страна по въпроси, свързани със задграничната собственост, статута на нейно ползване и управление.

В този смисъл действията на предишното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката, което едностранно реши да "снеме дипломатическия статут" на ЦРБП, не могат да не предизвикат недоумение.

От това какво ще е поведението на София сега, зависи дали ще има нови прецеденти.

Действително в Центъра на промишлеността има редица проблеми, но те отново са в юрисдикцията на българската страна да ги реши и всяка комуникация по тях с приемащата страна става по установения ред, а не по пътя на силово налагани прецеденти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?