Недоразумения около сградата за Комисията по досиетата

Три месеца след закъснялото създаване на Комисията по досиетата продължават неяснотите около сградата,  която трябва да ѝ се предостави. В четвъртък от правителствения пресцентър съобщиха, че министрите са предоставили на комисията за безвъзмездно ползване втория и третия етаж от сградата на ул. „Врабча” 1 в София. След заседанието на кабинета обаче министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов заяви, че двата етажа не са предоставени на призваните да осветляват аналите на Държавна сигурност.

Двата етажа на сградата ще бъдат седалище на комисията, която по закон ще отваря архивите на бившата Държавна сигурност и ще ги предоставя за четене на всеки гражданин, който поиска да се запознае с данни, които го засягат лично или се отнасят до негови близки, пише в съобщението от пресцентъра на Министерския съвет.

Гагаузов обаче каза, че имало предложение цялата сграда на „Врабча 1” да бъде преотстъпена на административния съд в столицата, който в момента заседава в един кабинет в Съдебната палата.

Пред Mediapool председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов уточни, че миналата седмица лично министърът го е уверил, че няма да има проблем с предоставянето на двата етажа и предложението на МРРБ е било одобрено от всички министерства с изключение на правосъдното, което настоявало имотът да се предостави за нуждите на Софийския административен съд. Евтим Костадинов не бе запознат с изказването на Гагаузов и първоначално заяви, че комисията вече разполага със сграда.  

По-късно от правителствената пресслужба поясниха, че решението е взето “на вносител”, което означава, че принципно е прието, но има неща за доуточняване. Освен това има протокол от заседанието, според който решението е взето. Вносител на решението е ведомството на Гагаузов.
Евтим Костадинов обяви, че вярва, че в крайна сметка  комисията ще получи сграда, за да може да си върши работата. Засега обаче няма никакви сигнали по искането на комисията за предоставянето на друга сграда - бивш военен имот на Четвърти километър, в която да се съхранява огромният архив на репресивните служби на комунистическата партия.

Липсата на собствена сграда пречи на комисията да върши работата си пълноценно и абсолютно независимо, тъй като сега тя изпраща искания за проверка на данни в архивите на ръководителите на служби, които ги съхраняват. На практика същинската проверка се осъществява не от законово избрания за това орган, а от служителите в специалните служби, голяма част от които са работели и в структурите на ДС.  Липсата на сграда от друга страна блокира изпълнението на заявките на граждани за достъп до архивите, защото по закон те трябва да бъдат канени в специално оборудвана читалня, където да се запознаят с исканите материали.  

Имотният проблем може да спъне и спазването на срока, в който всички служби трябва да предоставят архива си в комисията. По закон това трябва да стане до 18 август. След тази дата директорите на ведомства, които не са предали документите, подлежат на наказателно преследване.

Споделяне

Още от България