Недостиг на Ай Ти специалисти кара израелските компании да наемат чужденци

Недостиг на Ай Ти специалисти кара израелските компании да наемат чужденци

Когато Алексей Чалимов основа софтуерната компания Eastern Peak в Израел преди четири години, той знае, че няма да намери нужните му специалисти в страната. Отива в Украйна и наема 120 души, които да разработват мобилни приложения и уеб платформи за международни клиенти и по-малки израелски стартиращи компании.

С години работих на израелския пазар и знам какви са разходите в Израел и че има недостиг на служители, каза той пред Ройтерс.

Начело със стартъпите израелският технологичен сектор е най-бързо растящият сегмент от икономиката. Той представлява 14% от брутния вътрешен продукт и 50% от износа. Недостигът на служители обаче означава, че позицията му в авангарда на световните технологии е изложена на риск, а това би могло да има последици за икономиката и заетостта.

Правителствената служба за иновации прогнозира недостиг на 10 000 инженери и програмисти през следващото десетилетие на пазар, който дава работа на 140 000 души.

Израел мина назад с 6 места за три години до 17-та позиция в класацията на Световния икономически форум за това доколко лесно се намират висококвалифицирани технологични кадри в страната.

Недостигът на такива кадри се усеща особено остро от общо 5000 млади израелски компании, които се конкурират за квалифицирани служители с центровете за разработки на технологични гиганти като Google, Intel, Microsoft и Apple. Те предлагат големи придобивки, каквито стартъпите не могат да си позволят.

Израел ще изгуби предимствата си, ако не бъде преодолян недостигът, казва Ноа Акер, която отговаря за политиката в отдела за социални въпроси в службата за иновации.

Заплатите ще бъдат много високи, а секторът ще се свие само до едно изключително високо равнище на проучвания и разработки, докато голяма част от работата ще бъде изнесена, казва тя.

Уроци по математика, обучителни курсове

Основната причина за недостига е резкият спад на завършилите компютърни науки, математика и статистика - от максимума от 3000 завършили през 2005-а до минимума от 1600 през 2008 година.

Това отчасти се дължи на проблеми в средното и началното образование, където заради липса на средства в някои класни стаи няма компютри и не достигат преподаватели по висша математика.

"Защо все още имаме класове, в които няма компютри?," пита Ифат Турбинер, който е изследовател в областта на предприемачеството и иновациите в университета "Бен Гурион".

Ако не бъдат отпуснати повече средства, за да се създаде един технологичен манталитет (...) от началното училище, мисля, че всички сектори ще пострадат, не само на високите технологии", допълни Турбинер.

Друга причина за недостига на завършващи компютърни науки е, че след спукването на балона на технологичните компании през 2000 година много израелци в сектора изгубиха работата си, казва Акер.

Това означава, че студентите са изгубили интерес към кариера в технологичния сектор и кандидатстването в тази университетски специалности е отслабнало.

Министерството на образованието обяви планове да насърчи обучението по математика и науки особено в гимназиите извън градовете, където невинаги има часове на по-високо ниво.

Турбинер казва, че са необходими инициативи за по-високи стандарти в математиката на по-ранна възраст, включително обучението на повече учители.

Правителството също така има дългосрочна инициатива за интегриране в този сектор на ултраортодоксални евреи и араби - два бързо растящи сегмента от населението с ниско участие на пазара на труда.

Ултраортодоксалните евреи представляват 11% от населението и много от тях предпочитат религиозните науки през останалите науки и математиката.

Опитът в областта на военните технологии, който получават войниците през военната си служба, стои зад успеха на няколко израелски компании, включително най-голямата технологична израелска компания Check Point Software Technologies.

Освен това правителството организира курсове до 18 месеца за обучение на служители в технологичния сектор, които нямат технологични дипломи.

Добри връзки

Правителството предприема стъпки за стимулиране на нарастването на броя на работниците в страната, но в същото време променя някои визови разпоредби за по-бързото внасяне на чуждестранни работници.

Правителството подготвя 500 визи за студенти от чужбина, които са учили науки и инженерни специалности в израелски университети, за да могат да останат и да работят в технологичните компании за година. Освен това кабинетът работи за облекчаване на бюрократичните спънки при неограничените "визи за експерти".

В същото време много израелски стартъпи обръщат поглед към чужбина. Украйна се нарежда на първо място с около 100 израелски центъра за разработки. Здравата традиция на обучение по математика и компютърни науки, която все още е жива в много страни от бившия Съветски съюз, е причината Украйна да разполага с над 20 000 завършващи технологични специалности всяка година.

През 90-те години на минали век в Израел пристигат един милион имигранти от бившия Съветски съюз. Много от тях са учени, започнали работа в технологични компании, и сега те са силната връзка.

Израелските компании наемат също така служители от други източноевропейски страни като Полша и България.

Wix.com, която помага на малки фирми да си създадат уебсайтове и е една от най-търсените технологични израелски компании, дава работа на 120 служители в два центъра за разработки в Украйна и на още 80 души в център в Литва.

"Те са в една и съща часова зона, имат добро равнище на английски и всички говорят руски. Някои от хората ни тук са бивши руски граждани," казва Боаз Инбал, генерален мениджър на центровете за разработки на Wix.

Имаме преки полети до двете страни. Лесно ни е да си сътрудничим и да общуваме, допълва Боаз Инбал.

Заплатите на софтуерните разработчици в Украйна са около 40 % по-ниски от заплатите за този сектор в Израел, казва Андрей Линк, изпълнителен вицепрезидент в украинската софтуерна компания Infopulse.

Той допълва:"Най-убедителният аргумент обаче не е цената, а наличието. Да се намерят 2-3 души (в Израел) не е проблем, но ако се нуждаят от (...) център за проучвания и разработки за 100 души, това е много трудно в Израел, отбелязва Андрей Линк.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес