Недостиг на кислород вероятно е причина за тоновете мъртва риба във Варненското езеро

Течът на подводната тръба за фекалии е от миналия август, спешно МРРБ дало 1.3 млн. лв. за ремонт

Огромни количества мъртва риба изхвърлиха водите на Варненското езеро, сн. бТВ

Взетите експресни водни проби от мястото с тоновете мъртва риба във и край Варненското езеро не сочат отклонения в показателите, но в началото на следващата седмица се очаква да излязат и лабораторните анализи  по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, БПК5 (биологично потребление на кислород) и амоняк. Тогава ще може да се установи причината за измиране на рибата, но предположенията са, че във водата е имало недостиг на кислород.

Това съобщиха от Басейнова дирекция "Черноморски район" – Варна в четвъртък след извършена проверка предишния ден по сигнала за огромните количества умряла риба. Проверен е бил участък от крайбрежието на Варненско езеро – на около 500 м  източно от "Терем – Флотски арсенал" в посока с. Константиново (срещу ТЕЦ "Варна), където е имало много измрели попчета и гюмюш.

От варненската екоинспекция е поискано да извърши допълнителна проверка дали има източници на брегово замърсяване. Течът от авариралия подводен тръбопровод, отвеждащ фекалните води на кварталите "Аспарухово" и "Галата" към пречиствателната станция в село Тополи, бил далеч от мястото с измрялата риба, за да е причина той за мора.

Течът на отпадните води е установен още миналия август, докато изграденият с 5 млн. евро по предприсъедителната програма ИСПА през декември 2011 г. тръбопровод е бил в осемгодишна гаранция. Министерството на околната среда и водите обаче не предприело нищо, а изпълнителят на проекта бил предупреден, че ако не отстрани аварията, разходите за ремонта ще му бъдат поискани по съдебен път. След като до края на миналата година нищо не се е случило, ВиК-Варна поискало от принципала си – регионалното министерство, 1.3 млн. лв. за неотложния ремонт.

Миналата седмица от община Варна съобщиха, че започват този ремонт, а сега кметът на града Иван Портних обяви, че се очаква той да бъде приключен до 45 дни.

Бейхан Хасанов, началник-отдел "Рибарство и контрол" във варненското звено на агенцията по рибарство, също смята, че една от основните причини за смъртта на рибата е ниското съдържание на кислород във водата, причинено от все още неясно замърсяване.

От агенцията ще почистят мъртвата риба и ще проследят дали ще има отново изхвърлени от водата пасажи.

Очевидно обаче има системен проблем, става ясно от обявени от басейновата дирекция резултати от проверки за мъртви делфини в района на Варненско езеро "Нов канал", непосредствено преди вливане в Черно море, открити в началото на миналата седмица., както и за мътни води край Морската гара в града.

По сигнала от 11 май за мъртвите делфини е установено отклонение от показателя за кислород  и за общ фосфор.  БПК5 е бил 5.9 мг на литър при норма до 4 мг, а общият фосфор е бил със стойност 0.082 мг/л при норма до 0.06 мг.

В случая от 13 май край Морската гара е установено отклонение на БПК5 - при анализа е отчетена стойност 9.1 мг/л при норма до 4 мг/л, което означава над два пъти по-малко кислород. Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите било заради цъфтежа на фитопланктона, обясняват от басейновата дирекция.

Предстои да се поръча доклад за изследване на водите край Варна, Белослав и Девня, допълват от общината..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес