Недостиг на лекари в детската клиника на Националната кардиологична болница

Недостиг на лекари в детската клиника на Националната кардиологична болница

Детското отделение към Националната кардиологична болница в София има спешна нужда от четирима лекари и над 10 медицински сестри, съобщи във вторник началникът му доц. Анна Кънева. Тя каза, че за да бъде компенсирана липсата на персонал в момента студенти работят като медицински сестри.

Според доц. Кънева проблемът с липсата на медицински персонал съществува в повечето държавни и специализирани болници за активно лечение.

"Масово напускат специалистите, търсят професионална реализация в частните здравни заведения или в чужбина. Много малко млади лекари постъпват на работа в болницата. От месеци текат обяви за работа на лекари, за асистентско място и практически няма кандидати. На хората не им се работи с тежко болни деца, с деца, които най-често се излекуват, но някои от тях си отиват. Критичен е проблемът с обгрижването на тези пациенти", заяви тя, цитирана от БНР.

Във вторник клиниката по педиатрия и детска кардиология към Националната кардиологична болница получи нова апаратура за 100 хил. лв. Средствата за закупуването на техниката са осигурени от частния дарител Иван Анев, чрез Българския червен кръст.

Анев съобщи, че причината за неговото дарение е волята на покойната му съпруга. "Тя получи наследство от Германия и пожела да се подари на детски отделения към българските болници. Тя почина, аз свърших тази работа в нейна памет и с нейните пари", посочи дарителят.
Споделяне

Още от България