Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна

Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна

Осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна. Това допълнително натоварва екипите, които в момента работят там. Липсата на медици се усеща най-вече през лятото, когато работата се увеличава, съобщи БНТ.

Липсата на медици в Центъра за спешна медицинска помощ е проблем от години. Лекарите помагат на пациенти от цяла Варненска област, обслужват и част от кметство Обзор, което е към съседната област Бургас.

Д-р Мая Рашева,  директор на Центъра за спешна медицинска помощ  във Варна, обясни, че проблемът е хроничен, но все пак успяват да направят графиците си, така че да бъдат попълнени голяма част от екипите.

Според д-р Рашева, заплащането не е сред основните причини за липсата на медици в спешната помощ.

"Работата тук е стресова, с голямо физическо натоварване и кариерното развитие не е достатъчно за тези хора, така че те си търсят друга реализация. Вакантните бройки в центъра се усещат най-вече през лятото, когато натоварването е по-голямо заради туристите. Не са малко и фалшивите повиквания", коментира Рашева.

Центърът за спешна помощ вече разполага с три нови линейки, които са напълно оборудвани с медицинска апаратура. Очаква се да пристигнат още 19. С тях автопаркът на Спешния център ще бъде напълно обновен.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?