Недостиг на персонал в британските ресторанти в навечерието на отварянето им

Недостиг на персонал в британските ресторанти в навечерието на отварянето им

Ресторантите и баровете във Великобритания от днес ще могат да сервират на закрито за първи път от пет месеца. Много от тях обаче са затруднени да намерят нужния им персонал, след като Брекзит и три локдауна за една година прокудиха работещите в сектора, информира Блумбърг.

Готвачи, сервитьори и бармани са необходими навсякъде - от закусвалните за бързо хранене до ресторантите за "висока кухня". Такива обаче недостигат и според шефове от бранша много от най-опитните им служители са напуснали заради друга работа.

"Хората просто вече ги няма", споделя Дейвид Мур, собственик на "Pied а Terre" - най-дълго работещият ресторант в Лондон със звезди на "Мишлен". Секторът е изправен пред "значителен недостиг на хора с нужните умения", допълва той.

Това е знак за белезите върху британската икономика, които могат да възпрепятстват възстановяването ѝ от най-тежката рецесия от три века. Както и спусък за инфлацията, която започва да безпокои инвеститорите.

Тенденцията вече удари САЩ и вериги като МакДоналдс (McDonald's Corp) и Чипотле мексикън грил (Chipotle Mexican Grill Inc) бяха принудени да повишат възнагражденията на служителите.

Във Великобритания компаниите от сектора на хотелиерството и ресторантьорството са сред най-тежко засегнатите от правилата, заради които местата за развлечения бяха затворени, а работниците трябваше да се включат в правителствената схема за запазване на заетостта.

Въпреки спасителните мерки браншът съкрати 330 000 служители в периода на пандемията, посочва Кейт Николс от лобистката група Ю Кей хоспиталити (UKHospitality). Близо 20 процента от ресторантите и 10 процента от хотелите във Великобритания са били затворени завинаги, а много служители преценяват дългите работни часове, ниското заплащане и несигурните перспективи, обмисляйки да си търсят работа другаде.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?