Недостиг на тоалетна хартия във Венецуела

Венецуела изпитва недостиг на тоалетна хартия, предаде Асошиейтед прес. Преди това имаше недостиг на мляко, масло, кафе и царевично брашно.

Обвинявайки за недостига политически противници, социалистическото правителство на страната каза, че ще внесе 50 милиона ролки тоалетна хартия, за да повиши наличностите.

Според икономисти недостигът във Венецуела се дължи на ценови контрол, чиято цел в да направи най-необходимите стоки достъпни за най-бедните слоеве от населението, както и на правителствения контрол върху чуждата валута.

Проблемът с недостига само ще се задълбочава, както стана през годините в Съветския съюз, каза за Асошиейтед прес преподавателят по икономика в университета "Джон Хопкинс" Стив Ханке.

Президентът Николас Мадуро, който бе избран от умиращия Уго Чавес да продължи неговата "Боливарска революция", твърди, че антиправителствени сили, включително от частния сектор, причиняват недостига с цел да дестабилизират страната.

Много от заводите работят на половината си капацитет, защото валутният контрол ги затруднява да плащат за внесени части и материали, отбелязва АП. Бизнес лидери казват, че някои от компаниите са на ръба на фалита, защото не могат да удължат кредитните си линии с чуждестранни доставчици.

Чавес наложи валутния контрол преди десетилетие, за да предотврати изтичането на капитали, когато правителството му отчужди огромни парцели земя и десетки бизнеси, припомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?