Недостиг на ток наду борсовите цени двойно

Рекордно потребление плюс паднали мощности, засега обаче не се обсъжда спиране на износа

Снимка: БГНЕС

Борсовата търговия с електроенергия в понеделник бе белязана от значително по-ниско предлагане на количества от страна на електроцентралите, повишено търсене от търговците заради нарасналото в студа потребление, което в комбинация доведе до двойно повишаване на цената на тока за пиковите часове във вторник, спрямо постигнатите стойности в търговията за предходния ден. Притесненията на доставчиците на електроенергия за осигуряването на с8ледващите дни в оставащата студена седмица нарастват, а на този фон износът на ток продължава и от Министерството на енергетиката засега не обсъждат прекратяването му, за да се гарантира вътрешната консумация.

Едва 203 мегаватчаса електроенергия са минали през борсата при средна цена от 246.24 лв./МВтч в търговията "Ден напред" за 10 януари, а във върховите часове на потребление от 8 до 14 часа търговията е вървяла на стойности от над 340 лв. за мегаватчас. Такава цена за пръв път се постига на българската борса и според участниците в нея това е притеснителен факт. За сравнение количествата за понеделник са били близо 385 МВтч, а средната цена – 170.10 лв./МВтч, сочи статистиката на "Българската независима енергийна борса".

Слабото предлагане е предизвикало паника сред търговците, особено на фона на очакваното от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) рекордно от пет години насам потребление на над 7770 мегавата във вторник, който според прогнозите ще е и най-студеният ден. Появили са се слухове, че държавните производители НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" въобще не са участвали в търговията, въпреки че са длъжни според изискванията на Европейската комисия, разказаха търговци на ток пред Mediapool. Според тях вероятно те са предпочели да гарантират регулирания пазар и предпочетени от тях свързани с политически партии търговци на ток, вместо свободния пазар, като това резонно се е отразило върху цените на електроенергията

Директорът на борсата за ток Константин Константинов обаче посочи, че трите държавни компании са предложили количества, макар и те са да били силно намалени спрямо предходния ден. Според обясненията му значително намаленото предлагане е било заради аварии в производствените мощности.

От Кризисния щаб дори заявиха, че са включени резервните електроенергияни производствени мощности.

В същото време обаче износът на електроенергия от страната към Румъния, Гърция, Турция и Македония продължава, сочат оперативните данни на ЕСО.

От енергийното министерство коментираха, че засега не се обсъжда прекратяване на износа на електроенергия, за гарантиране на вътрешното потребление.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?