Недостигът на лекарства за онкоболни бил преодолян

БГНЕС

Недостигът на лекарства за онкоболни вече е преодолян, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

“За България има осигурени онкологични лекарства. От тази седмица те вече се доставят. Говорили сме с фирмата, която ги доставя, поели са към нас категоричен ангажимент, че за българските граждани ще има лекарства за лечение", каза министър Атанасова.

Според нея има вероятност заплатите на работещите в психиатричните клиники и кръвните центрове да се повишат с 18% със задна дата от първи октомври. Предложението за увеличение на възнагражденията вече е изпратено от Министерството на здравеопазването до до Министерството на финансите. То предвижда увеличението с 18% да стане на базата на преразпределяне на средства в бюджета на здравното ведомство. За целта е необходимо финансовият министър Симеон Дянков да даде положително становище и постановлението на Министерски съвет за това да мине в сряда, обясни министър Атанасова.

Тя се надява още предложението ѝ за повишаване с 20 млн. лв. на бюджета за здравеопазване за 2013 г. също да бъде одобрено. Тези средствата са необходими за лечението на деца в чужбина, за инвестиции, за подпомагане на болниците в трудно достъпните райони, посочи министър Атанасова.

Тя е останала изненадана от искането на Българския фармацевтичен съюз да се извини заради изявление, че напълно реимбурсирани от Здравната каса лекарства се доплащат от пациентите. "Очаквах от Съюза на фармацевтите да се самосезират заради изнесените данни от пациентски организации и да направят проверка, която да установи кой техен колега ги дискредитира пред обществото. Не се получи точно така и аз няма да определям по никакъв начин ситуацията – може би това ще направят гражданите. Надявам се те да получат отговор какво е това - когато продукт като инсулина се реимбурсира от здравната каса на 100 %, да караш пациентите да доплащат. Отделно се плаща и по 2 лева за всяка рецепта.", заяви Атанасова.

Във Варна здравният министър направи първата копка за изграждането на новия онкологичен и лъчетерапевтичен център "Св. Марина". Здравното заведение се строи със средства от оперативна програма “Регионално развитие”. Стойността му е 18 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България