Недостигът на медици се усеща все по-осезаемо в няколко болници

Жертвите на коронавируса са вече 95, новите болни намаляват, но тежките случаи в интензивните отделения са се увеличили

Недостигът на медици се усеща все по-осезаемо в няколко болници

В последните дни се регистрират по-малко нови случаи на коронавирус у нас, но болниците в някои от активните огнища на епидемията сериозно се задъхват, най-вече заради недостига на медицински персонал. С нарастването на броя на заразените медици, все по-трудно става на нуждаещите се лечебни заведения да попълват “закъсалите“ отделения с лекари и сестри. В Ямбол и Видин, например, няма медици от извънболничната помощ и други лечебни заведения, които да са се отзовали на призивите да попълнят временно редиците.

Така продължават да разчитат на наличните кадри, които са малко и съответно натоварването е голямо. Във Видин освен това 30 души от персонала са подали молби за напускане, като в момента ръководството води с тях преговори да останат.

В Пазарджик заради нови случаи на заразен персонал интензивното отделение на областната болница отново е поставено под карантина.

С нови двама починали жертвите са вече 95

Във вторник през деня новите случаи на коронавирус достигнаха 2023, след като бяха доказани нови 19 случая - 3 в Благоевград, 3 в Перник и 13 в София. Беше съобщено и за двама нови починали пациенти, с което общият брой на жертвите достигна 95 души.  В областната болница в Пазарджик е починал 43-годишен мъж с диабет и ДИК синдром (патология при съсирването на кръвта, водеща до множество усложнения). В болницата във Враца е починала 83-годишна жена от дома за стари хора в с. Гара Орешец. Пациентката е била със злокачествено заболяване и прекаран инсулт.

Настанените в болница са 365 души, като 51 от тях са в интензивни отделения и клиники. От около седмица се наблюдава ръст в броя на хората в интензивни клиники и отделения, които в последните седмици устойчиво бяха по около 40 души, докато сега се движат около и над 50.

Медиците с коронавирус са вече 218 души или 11 % от всички случаи.

По-рано във вторник Националният оперативен щаб съобщи за 4 нови случая на медици с Covid-19.  От тях 1 лекар и 3 медицински сестри – два случаи са от Плевен, и по един в Бургас и Пазарджик.

През изминалото денонощие бяха доказани нови 23 случая на коронавирус у нас. През последните дни се откриват значително по-малко нови случаи спрямо предходната седмица, когато няколко новооткрити огнища доведоха до ръст на заболелите.

Болницата във Видин е на предела на силите си

Във Видин, която е третата най-засегната област от коронавируса след София и Плевен, една четвърт от всички заразени са медици в болницата.

Общият брой на заразените на територията на областта е 169 души, а в момента в болницата се лекуват 16 пациенти. Има излекувани 9 и се чака втора отрицателна проба на още трима, съобщи във вторник пред БНТ областният управител на Видин Момчил Станков.

Здравият медицински персонал е 270 души – лекари, сестри и санитари, но сред тях има 30, които са подали молби за напускане.

“Лекарите работят на предела на силите си и засега се справят, но не мога да кажа колко още време ще можем да се справяме така. Има 30 молби за напускане, имам уверението на голяма част от тях, че ще ги оттеглят.  Към настоящия момент ситуацията е най-трудна в отделенията по Неврология и Кардиология, но там чакаме медиците да се излекуват“, коментира Станков.

“За огромно съжаление, никой лекар не се отзова на нашите призиви за помощ на видинските лекари", каза той.

Той заяви, че след извършената цялостна дезинфекция от специалисти на ВМА постоянно се тестват нови проби и не се откриват нови болни, което е положителен сигнал.

В Ямбол отваря трето отделение за Covid-19, но кадрите не достигат

Трето отделение за заразени с коронавируса се разкрива в ямболската болница.

Въпреки че през последните дни за Ямболска област са отчетени малък брой положителни проби, двете Covid-отделения в областната болница са препълнени и новопристигнали пациенти няма къде да бъдат настанявани. Затова се налага откриването на още едно отделение, обясни прокуристът д-р Димитър Рунков.

Тъй като на апела на лечебното заведение не са се отзовали лекари от доболничната помощ и медицински сестри, в новооткритото отделение ще работят лекари от другите отделения, каза д-р Рунков пред БНР.

Ромският квартал в областния град, който вече седмица е под карантина, ще бъде дезинфектиран от въздуха в сряда сутринта.

В Пазарджик интензивното отделение отново е под карантина

Междувременно отделението по реанимация и интензивно лечение в пазарджишката многопрофилна болница отново е поставено под 48-часова карантина.

Причината за това са установените два нови случая на заразени с коронавирус медици в последните два дни.

От днес положителен резултат за Covid-19 е дала 36-годишна медицинска сестра.

За периода на карантина в отделението няма да се приемат пациенти. От днес в болницата се въвежда засилен дезинфекционен режим.

Към момента заразените медици в здравното заведение са 16, като основната част от тях са от интензивното отделение.

Целият персонал там ще бъде подложен на ново тестване за Covid, като на работа ще се допускат само тези здравни работници, които покажат отрицателни резултати от взетите проби.

Спешните дейности в областта вече се поемат от частните болници.

Към момента доказаните случаи на коронавирус в региона са 60. 

Споделяне

Още по темата

Още от България