Недостигът на пари в здравната каса може да се намали с ръст на бюджетния дефицит

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Сн. БГНЕС

Държавата може да подпомогне здравната каса със 160-200 млн. лв., като така намали дефицита ѝ. Това може да стане обаче, ако тя има желание, каза в четвъртък зам.-здравният министър Бойко Пенков, който е председател на Надзорния съвет на НЗОК след среща с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС).

Към момента дефицитът в здравната каса е 328 млн. лв., без да се броят дълговете на болниците. Заедно с дълговете на болниците дефицитът в здравната система наближава 1 милиард лева, смята председателят на БЛС Цветан Райчинов.

Дефицитът в държавния бюджет е заложен да бъде 1.8%, но по закон разрешеният е до 2%. Според д-р Пенков остават около 0.2% дефицит или около 160-200 млн. лв. Останалите пари могат да дойдат от подобрената събираемост на здравните вноски.

"Трябва да се осигурят средствата. Дали чрез актуализация, дали чрез вноските, в противен случай касата е в състояние да плаща пълния размер на изработеното (от болниците - бел. ред.) до май. След това е само в рамките на лимита, а ако плаща в пълен размер, септември ще има нула лева в сметките за болнична помощ - лекарства, медицински изделия", обясни Бойко Пенков.

Друг механизъм за овладяване на ситуацията с липсата на средства е болниците "да ударят спирачки", да се намалят хоспитализациите и да се въведе планов прием на пациенти. Пенков посочи, че ако бюджетът на здравната каса не се актуализира, от юли болниците ще получават по 105 млн. лева на месец до края на годината.

Председателят на БЛС предупреди, че ако до 30 юли не се актуализира бюджетът на НЗОК или държавата не внесе пълния размер на вноските за групите граждани, които осигурява, здравната система рухва и принудително ще спре да работи. На 1 септември отново ще има заседание на Националния съвет на БЛС, за да се реши дали съсловната организация ще предприеме някакви мерки, отбеляза Райчинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България