Недостигът на противогрипни ваксини стана тема на предизборната кампания в Америка

Кандидатът на демократите за президент Джон Кери превърна недостига на ваксини срещу грип в САЩ в предизборна тема, като заяви, че той отразява кризата в американската здравна система, предаде Франс прес.

Кери обвини Буш и администрацията му, че са пренебрегнали проблема за доставката на ваксини, и подчерта, че недостигът е нагледен пример за проблемите в американското здравеопазване.

Само две компании осигуряват противогрипни ваксини за САЩ.

Президентът Буш посочи, че американските фармацевтични компании отказват да произвеждат противогрипни ваксини, тъй като се страхуват от съдебни искове. "Имаме проблем със съдебната система", заяви той във връзка с множество дела, които бяха заведени с искания за огромни обезщетения.

Американският министър на здравеопазването Томи Томпсън заяви, че няма криза с ваксините, и призова населението да не изпада в паника.

Медиите в страната всекидневно показват стотици възрастни хора, които чакат с часове пред болниците и аптеките, за да се сдобият с противогрипна ваксина. Възрастна жена почина в Калифорния, докато чакаше на опашка да бъде имунизирана.

Неотдавна британските санитарни власти забраниха на американската компания Chiron да произведе в лабораториите си във Великобритания 48 милиона противогрипни ваксини, предназначени за САЩ. Заради забраната в момента САЩ разполагат с половината от количествата, необходими за ваксинирането на населението. Центровете за контрол и превенция на заразните болести призоваха гражданите в добро здраве да не се имунизират, за да може да има ваксини за възрастните хора, децата и хората с дихателни проблеми.

Още от Свят