Недостигът на складове доведе до ръст на цените

Първата сграда от логистичния парк "Ийст Ринг" край София е отдадена

Недостигът на складове доведе до ръст на цените

Недостигът на първокласни логистични площи доведе до ръст на наемните цени. В момента квадратният метър в качествен проект струва около 4 евро месечно при 3.5 – 3.75 евро през изминалата година. Увеличават се запитванията за наемане на склад с над 3000 кв.м. Това сочат данните на консултанската компания за бизнес имоти "Фортън".

Гладът за складови площи ускорява отдаването на малкото качествени проекти. Пилотната сграда от първия спекулативен проект в сегмента на логистичните площи "Ийст Ринг" вече е отдаден. Инвеститорът "Глориент" е посписал договор с "ЕВРО 07", които са водещ дистрибутор на следпродажбено обслужване на автомобили. Сделката е за наем на цялата сграда с обща площ от 6400 кв.м.

Така делът на незаетите лигистични площи край София падна отново под 3%, посочи Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални и логистични площи" във "Фортън". Според него това е сигнал към инвеститорите да започнат нови проекти или да размразят старите.

Междувременно инвеститорът "Глориент" обяви, че започват изграждането на втората фаза на проекта с нови 6400 кв.м складове и офиси. Те ще излязат на пазара през последното тримесечие на 2015 г.

"Глориент Инвестмънт БГ" е специализирано в изграждането на търговски и логистични паркове. От 2006 г. дружеството има реализирани 27 проекта в 17 български града. Клиенти на компанията са големи търговски вериги като "Техномаркет", "Практикер", Била", "Баумакс", "Метро" и други.

Освен за активизирането на логистичния сектор, можем да говорим и за стабилен ръст в търсенето на производствени площи от страна на индустриални производители. Те избират страната ни като нова дестинация за своите предприятия или разширяват вече съществуващи мощности, посочи Владимир Гюрджиев.

В края на 2014 г. се сключиха няколко такива сделки. Сред тях беше продажба на фабрика в Перник, където скоро ще започне производство на морско спасително оборудване. Във Видин пък магазин на "Техномаркет" се преустройва в производствен цех, в който ще се произвеждат текстилни продукти за водещи световни модни марки.

В момента няколко от световните гиганти в автомобилния сектор разглеждат България като място за бъдещи инвестиции и разкриване на нови производствени мощности, посочи Гюрджиев.

Споделяне

Още от Бизнес