Недоумение от препоръката на Плевнелиев за доходите

Депутати питат в президентството какво е казал президентът, оттам не им отговарят

Недоумение сред депутатите и представители на изпълнителната власт предизвика реплика на президента Росен Плевнелиев от обръщението му към нацията, произнесено от парламентарната трибуна в четвъртък.

Президентът се обърна към народните представител и им каза: "Обмислете внимателно възможността за промени в Кодекса за социално осигуряване, Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване или Закона за държавния бюджет за 2013 г., както и други краткосрочни възможни решения в политиката по доходите и в подкрепа на най-нуждаещите се".

Препоръката би могла да се приеме за важна и навременна, ако мандатът на 41-то Народно събрание не бе съвсем ограничен и на практика то вероятно ще прекрати работата си в края на следващата седмица. Това прави още три или четири работни дни. А каквито и да било промени в посочените основни за функционирането на държавата закони не могат да бъдат разработени и приети за толкова кратко време.

Депутати от управляващото мнозинство от сутринта са започнали да търсят връзка с представители на президентството, за да си изяснят как могат за краткото оставащо време на Народното събрание да предприемат "мерки в политиката по доходите и за подкрепа на най-нуждаещите се“, научи Mediapool от парламентарната група на ГЕРБ.

Въпросът е не само как това да се случи, но и какво да се случва, тъй като от речта на Плевнелиев не стана ясно какво точно ни препоръчва, обясниха от групата на мнозинството.

До момента никой от съветниците на държавния глава не ни е отговорил на няколкото обаждания и ние де факто не можем "разшифороваме“ посланието му, оплакаха се още народните представители, според които препоръката по-приляга на следващия парламент.

Mediapool също отправи запитване до прессекретариата на президента за пояснение на думите на държавния глава. Оттам отговориха единствено, че президентът е имал предвид в словото си призив към "народните представители да изпълнят своите задължения и да говорят с правителството в оставка дали са необходими някакви промени в социалното законодателство, за да се предприемат неотложни и възможни мерки в политиката по доходите за даване на глътка въздух на най-нуждаещите се".

От Министерството на финансите също бяха изненадани от препоръката на Плевнелиев и казаха, че от президентството не са искани и изпращани разчети за евентуални промени в основни закони като Закона за бюджета на ДОО и за държавния бюджет.

Потърсени бяха и синдикатите, които по принцип са винаги готови да предложат радикални промени в основните финансови закони на страната, когато става дума за доходи и социални плащания.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обаче отказа коментар и съобщи, че "конкретни предложения ще бъдат направени утре на срещата при президента Росен Плевнелиев с участието на социалните партньори, неправителствени организации и представители на протестиращите".

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?