Недоволен германски кмет изпрати автобус, пълен с бежанци, при Ангела Меркел

Недоволен германски кмет изпрати автобус, пълен с бежанци, при Ангела Меркел

Недоволен германски кмет от Бавария, през която в страната пристигат мигрантите, заяви, че е изпратил автобус с 51 бежанци в правителствената канцелария в Берлин, за да протестира срещу миграционната политика на Ангела Меркел, съобщи Франс прес.

Според комюнике на Петер Драйер, оглавяващ селската община Ландсхут, тази символична акция цели "да отправи сигнал, че не може и не бива да продължаваме по същия начин в политиката за приемане на бежанци".

Автобусът се очаква да пристигне в германската столица късно следобед. В него пътуват 51 сирийци на възраст от 21 до 45 години, получили вече бежански статут в Германия и "записали се (доброволно) за пътуването до Берлин", гласи комюникето.

"Опитваме се да интегрираме тези хора, но това няма да стане, ако пристигне нова вълна от един милион (мигранти). Ето защо е време да ударим с юмрук по масата", обясни Драйер пред телевизия "Ен 24".

Организацията в защита на мигрантите "Про азил" обаче остро осъди тази инициатива, която "използва отчаянието на бежанците и злоупотребява с него, за да заяви: искаме да затворим границите".

"Превръщат хората в инструмент, за да осигурят картинка на медиите", с негодувание заяви за "Ен 24" ръководителят на организацията Гюнтер Буркхардт.

Богата южногерманска провинция, Бавария поема повечето бежанци, пристигащи от Австрия, след като са преодолели опасно пътешествие през Средиземно море и Балканите. После ги преразпределят из другите региони на Германия, но Бавария неведнъж е заявявала, че е претоварена и с труд осигурява подслон на всички мигранти.

Съответно баварските ръководители вече от месеци критикуват водената от Меркел политика на протегната ръка към бежанците, заради която рейтингът на канцлерката пада. След като заплаши да затвори границата с Австрия, премиерът на провинцията Хорст Зеехофер настоя да бъде определен максимален брой бежанци, които да бъдат приемани.

Канцлерката обеща съществено да намали броя на бежанците чрез действия в европейски и международен мащаб, но твърдо отказва да определи таван. Миналата година Германия отвори вратите си за около 1,1 милиона кандидати за убежище, което бе осезаемо предизвикателство за логистиката, разработена от властите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?