Недоволни шофьори окупираха общината във Варна

Недоволни шофьори окупираха общината във Варна

Над 100 служители на частната транспортна фирма "Транстриумф" окупираха в четвъртък сутринта общината във Варна с искане за гаранции за работните им места.

Проблемът е, че съгласно изпълняван европейски проект за обновление на градския транспорт в морския град линиите трябва да се обслужват от общински превозвач. В противен случай закупените 70 нови автобуса със средства по проекта се считат за недопустима държавна помощ. Това породи напрежение сред служителите в частната компания, която обслужва голям процент от транспортните линии в града, че от 2014 г. обслужването на тези линии ще бъде поето от общинския превозвач.

От днес - 31 октомври, всяка сутрин след 9 часа, представители на колектива на "Транстриумф Холдинг" ще протестират мълчаливо пред сградата на община Варна. Протестите ще продължат до намирането на решение, което ще даде сигурност за работата на служители в частната транспортна фирма, се казва в изявление на стачния комитет на "Транстриумф Холдинг" в писмо изпратено до медиите.

Протестите започнаха въпреки уверенията на кмета на Варна Иван Портних от ГЕРБ, че няма да има съкращение на линиите на градския транспорт и няма да бъде намален обемът на транспортните услуги. Пред протестиращите Портних заяви, че компанията ще продължи да развива дейността си и след реализирането на проекта за интегриран градски транспорт, който се финансира със средства по оперативна програма "Регионално развитие". 

"Ако "Транстриумф" спре работа, това ще е само следствие на субективно решение на неговия собственик", каза преди дни Иван Портних. 

Междувременно от стачния комитет на работещите в частната фирма съобщиха, че подготвят шествие в почивните дни, което ще премине по бул. "Осми Приморски полк" и "Мария Луиза" от Черввения площад до Катедралата. Така недоволните ще повторят маршрута на масовите демонстрации от февруари, за да покажат на варненци, че смятат да защитят работните си места с всички законни средства.

Протестиращите пред община Варна шофьори от "Транстриумф" заявиха, че не са съгласни с думите на влиятелния общински съветник Янко Станев, казани на сесията на общинския съвет в сряда, че в обществения транспорта на Варна няма "аварийна ситуация". Според тях изместването на частния превозвач от линиите, които от началото на 2014 г. ще се обслужват само от общинския оператор "Градски транспорт" е извънредно положение в транспортната система на града.

Недоволните транспортни работници и служители смятат да продължат с протестите докато не чуят гаранции за запазването на работните си места от транспортната комисия на общинския съвет. Очаква се тя да се събере на заседание по проблема следващата седмица.

В днешната демонстрация се включиха и автобусите на "Транстриумф", които преминаваха край общината с надути клаксони.

Споделяне

Още от България