Недоволни софиянци извиха опашки пред касите на Топлофикация

В понеделник изтече последният срок за обжалване на спорно възстановените суми от дружеството

Недоволни софиянци извиха опашки пред касите на Топлофикация

Недоволни граждани извиха в понеделник дълги опашки пред районните центрове за обслужване на клиенти на "Топлофикация София". Днес е последният срок за обжалване на възстановените суми за парно във връзка с понижената цена на газа. В горещия ден опашките бяха по-големи в сутрешните часове, като в центъра в Младост можеха да се преброят 40 чакащи към 10 часа.

От 1 септември предстои да стартира проверка по казуса от КЕВР. Регулаторът е задължен да инспектира как са възстановени средствата, защото по закон е длъжен в края на октомври да запознае с резултатите от проверката наблюдаващата го парламентарната комисия.

Ако при проверката КЕВР установи нарушения, направени от "Топлофикация София", тя ще наложи глоба на дружеството. Ако се установи, че има абонати, на които са върнати неправомерно по-малко пари или пък са им надписани сметките, КЕВР ще разпореди да им бъдат върнати реалните суми заедно с лихвите.

Източници на Mediapool още преди дни посочиха, че реално скандалът със сметките се е заформил, защото "Топлофикация София" е прибързала и е върнала парите от поевтиняването на газа с 40% преди изравнителните сметки. Дружеството е трябвало да върне тези пари с изравнителните сметки, но в нарушение на нормативните изисквания, е започнало да ги връща преди това.

"Въобще не е ясно как дружеството е изчислило на кого какво трябва да връща, без да са ясни точните количества, които са потребени", посочиха експерти от бранша тогава. Така излезе, че на много хора дружеството е върнало повече, отколкото е трябвало, и сега си иска с изравнителната сметка надвърнатите пари.

Общинският съветник от "Демократична България" Владислав Панев още в четвъртък, 27 август заяви, че ще поиска заседание на комисията по икономическа дейност, собственост и дигитална трансформация за изслушване на Топлофикация София по казуса. За целта той изпрати имейл до председателя на комисията Николай Стойнев. Принципно, комисията може да реши и да инициира процедура СОС също да изслуша "Топлофикация София". Затова в свое писмо настоя и председателят на КЕВР Иван Иванов. В понеделник пред Mediapool Панев посочи, че очаква отговор на писмото си.

Най-ощетени от сегашната ситуация са хората, които плащат парно на равни месечни вноски. Причината е, че при тях има само едно изравняващо засичане от топлинния счетоводител и от "Топлофикация София".

Абонат от "Хиподрума" например се оплаква, че при равно потребление, по-топла зима и по-ниска цена на топлинната енергия сметката му за сезона е с около 100 лв. по-висока. Сметката му била завишена и с 50 лв. по коефициент на прихващане заради новата цена на газа, но след жалба въпросната сума отпаднала.

Тази година под натиска на Европейската комисия "Газпром" се съгласи да намали цената на руския газ за България с 40% със задна дата. Оказа се обаче, че намалението на сметките за крайните клиенти на топлофикациите ще бъде с около 10% за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г., защото газът е само една от суровините, която ползват топлофикациите.

Освен това част от намалението бе прехвърлено към Фонд "Сигурност на електроенергийната система" с цел от намалението да се ползват всички български граждани, включително и клиентите, ползващи само електроенергия, която се произвежда от ТЕЦ-овете. На 10 юни КЕВР определи общата сума за възстановяване към крайните клиенти за всяка от топлофикациите.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?