Недоволни железничари блокираха столичната гара

Недоволни железничари блокираха столичната гара

Влаковете на софийската централна гара не се обслужваха за няколко часа в понеделник сутринта заради спонтанно възникнал протест на работещите в БДЖ.

Недоволството на служителите е заради неизплатени заплати. Те твърдят, че не са получавали възнаграждението си за ноември.

За растящото напрежение сред работещите в БДЖ синдикатите предупреждаваха още през ноември. Преди това служители в другата компания, обслужваща влаковия транспорт - Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), протестираха за кратко в няколко града заради забавени възнаграждения и влаковото движение бе нарушено.

Към обед в понеделник всички влакове на Централната гара закъсняваха от разписанията си. Работниците предупредиха, че няма да започнат работа, докато заплатите им за ноември 2009 г. не бъдат преведени.

След разговор с изпълнителният директор на БДЖ Пенчо Попов и след съобщение от финансовото министерство, че е направен превод към БДЖ , служителите се върнаха на работа. Заради протеста международният влак за Будапеща натрупа 115 мин. закъснение, а влакът София-Варна – 51 минути. Пътуващи граждани се оплакаха, че се наложило да анулират билетите си заради големите закъснения на влаковете. Някои от тях обаче изразиха съпричастност към проблемите на железничарите.

По думите на директора на БДЖ Пенчо Попов наистина има забавяне в заплащането на възнагражденията на близо 14 500 служители на компанията.

"Това е ноемврийска заплата, която се дължи в края на декември. Закъснението е 11 дни", оправда се Попов, цитиран от агенция "Фокус". Необходимите за възнагражденията пари са около 10 млн. лв.

"Основната причина е, че в началото на годината компенсацията по договора за обществени услуги дойде малко по-късно. Миналата година е била на 9-ти. Сега също позакъсня малко", оправда се Попов.

По-късно през деня финансовото министерство съобщи, че е превело редовната субсидия към БДЖ за месец януари в размер на 13.3 млн. лв. Превеждането на сумата е по графикa, съобразно е с касовите потоци по централния бюджет за месеца, уточниха от ведомството.

Споделяне

Още от България