Недоволните военни вече имат химн и се готвят за шествие

"Искам да съм натовски войник, но да знаеш, гладен се не пее"

Сн. БГНЕС

Все повече военни обявяват открито, че ще се включат в мирното шествие в подкрепа на държавата и армията, което се планира за тази или следващата неделя. Над пет хиляди души са вече във Фейсбук групата за решението на проблемите на военните, а съществуват и още десетки подобни групи.

В една от тях вече се появи и химн на недоволните военни "Аз искам да съм натовски войник", който бързо бе възприет. Основният лайтмотив в него е, че "гладен се не пее".

Аз искам да съм натовски войник

и с чест така да се наричам,

откакто се заклех във онзи миг,

вечно флага да обичам.

Как искам да съм натовски войник,
семейството ми с мен да се гордее,
с тон за песен и със войнски вик...
но да знаеш, гладен се не пее.

Мечтая да съм натовски войник,
останаха мечтите златни,
да чакат онзи ден велик,
поне те още са безплатни.

Уморих се да съм натовски войник,
опитах се съдбата да прегърна,
но вместо чест, отдаде ми плесник,
обърна се и в пепел се превърна.

Потънали сме всичките във блато,
като фас догаряме във пепелник,
няма как да бъдеш в НАТО,
останеш ли без натовски войник.

Шествието се организира от единствената професионална организация в армията - Българската офицерска легия "Раковски". Военният министър Аню Ангелов вече се зарече, че ще си помисли какви стъпки да предприеме спрямо легия "Раковски".

 

Недоволни военни се оплакаха, че са били привиквани от командирите си да дават обяснения, а параноята в армията е стигнала до там, че масово битува мнението, че се подслушват телефоните на организиращите шествието.

 

На този фон военният министър Аню Ангелов коментира в интервю за в. "Преса", че не чувства никакво напрежение в армията. Според него малък кръг хора си присвоява правото да говори от името на всички в отбраната.

 

Военните първоначално настояваха за по-високи заплати, но след като те бяха обвързани с отнемането на част от "привилегиите" (бел. ред според речника на Симеон Дянков), те се обявиха за запазването на сегашното положение.

 

Според предложението на Аню Ангелов е възможен ръст на заплатите с 8 до 10 процент за сметка на въвеждането на пенсионна възраст и намаляване на отпуските им.

 

В момента изискването за пенсиониране на военните е да имат стаж 27 години, от които 2/3 в системата, като до миналата година изискването бе за 25 години общ стаж. Според сегашното предложение на Аню Ангелов военните ще могат да напуснат армията при 27 години стаж и да получат 20 заплати обезщетение. Пенсия обаче ще започнат да получават при навършване на съответната възраст за пенсиониране според званията (за сержантите и младшите офицери 52 г., за старши и висши офицери – 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 г. и 44 г. ).

 

В същото време министърът няма да може по свое усмотрение да освободи военнослужещ само на основата на 27 г. стаж, без да е навършил съответната възраст за пенсиониране.

 

При този режим обаче военните, които започват да работят за армията още на 18-20 години, няма да могат да започнат да получават пенсии още на 45 години. Много от тях, след като се пенсионират, продължават да работят в системата и така получават и пенсии, и заплати.

 

Според новите предложения платеният им отпуск от 40 дни вече ще се брои не като работни, а като календарни дни и това ще доведе до намаляване на отпуските с около 10 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България