Недоволство в Пловдив заради строеж на хотел в Стария град

Сградата отнема част от тротоара на калдъръмената улица "Стоян Чалъков". Сн. "Под тепето"

Строеж на хотел в Стария град предизвика напрежение и обществено недоволство в Пловдив, пише сайтът "Под тепето". Освен че се вдига нова и висока за тази част на Пловдив сграда, тя отнема част от тротоара на ул. Стоян Чалъков", която води към една от сградите на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и е в близост до храма "Св. Димитър". Мястото е сред най-посещаваните от туристи, тъй като води към Античния театър.

Още през февруари граждани негодуваха от леенето на бетон и мръсотията, която оставаше по улицата след строителните машини. Още тогава след проверка на "Под тепето" се оказало, че инвеститорът има всички строителни разрешителни и работи според разпоредбите на местната власт.

След вдигането на няколко етажа от бъдещия хотел се вижда, че той видимо отнема тротоара по ул. "Стоян Чалъков". Във Фейсбук се появиха и публикации, че границите на имота са променени и той вече обхваща част от тротоара. "Теренът на собственика върви плътно до улицата, по същия начин, по който е и читалище и галерия "Възраждане" и заведението "Граждански клуб" (съседни сгради - б.а.). Имотът следва същата линия и строителството е в рамките на тази частна собственост", твърди обаче кметът на район "Централен" Георги Стаменов, цитиран от "Под тепето". Районната администрация също е направила проверка на строежа заради общественото недоволство.

Различните граници на имота в различните регистри се обясняват с неточности и разминаване в базите данни.

Освен заради отнемането от тротоара, хората се притесняват и от височината на сградата. Вече са вдигнати три етажа, а зданието не е завършено.


Незавършеният хотел вече се вижда от двора на църквата "Св. Димитър". Сн. "Под тепето"

Проверка на Mediapool в Имотния регистър показва, че имотът е собственост на Ангел Попов и Живка Китипова-Попова. През миналата година те са учредили право на строеж на четириетажен хотел с разгърната застроена площ от 567 кв. метра. Правото на строеж е учредено на фирмата "Прайвътлейбъл Уърлд" с едноличен собственик Ангел Попов. Попов е и съсобственик и управител на козметичната компания "Рефан".

Той и Живка Китипова-Попова са придобили имота през 2017 г. Преди това теренът също е бил частна собственост. През 2003 г. обаче е съставен акт за общинска собственост за терена. Той е атакуван от частни лица, които впоследствие са вписани като собственици. Именно те продават терена на собственика на "Рефан".

Споделяне

Още по темата

Още от България