Недоволство в Украйна след назначаването на рускиня в регионална администрация

Недоволство в Украйна след назначаването на рускиня в регионална администрация

Назначаването на рускинята Мария Гайдар за помощничка на бившия прозападен грузински президент Михаил Саакашвили, който сега е губернатор на Одеска област, породи критики в Украйна, съобщи Франс прес.

Мария Гайдар е опонентка на руския президент Владимир Путин и дъщеря на Егор Гайдар, автор на руската "шокова терапия" през 90-те години. Веднага след обявяването на назначението ѝ, украински журналисти откриха нейно интервю, в което тя заявява, че "Крим е де факто наш и не е възможно да бъде възстановен на Украйна". Освен това тя не осъди руската интервенция в сепаратисткия изток на Украйна, за която твърдят Западът и Киев.

"Трябва да се направи избор. Ако Мария Гайдар иска да получи украинско гражданство и важен държавен пост, не бива да се бяга от отговори на въпросите" за конфликта на Изток, заяви украинският журналист Микола Княжицки.

В Украйна редица постове в управлението са поверени на грузински, американски или литовски реформатори, отбелязва АФП.

В отговор на критиките Мария Гайдар написа в блога си, че винаги е подкрепяла териториалната цялост на Украйна и че е против анексията на Крим и войната в източна Украйна.

В Русия назначението ѝ също предизвика негативни реакции, отбелязва АФП. Губернаторът на руската Кировска област, либералът Никита Белих, чиято помощничка е била в миналото Мария Гайдар, заяви, че тя е допуснала грешка. "Да се работи с хора, за които Русия има много лошо мнение, се възприема като предизвикателство не само към властите, но и към всички руснаци", написа Белих в блога си.

Споделяне

Още от Свят