Недоволството не ни дава "право да мразим", каза Меркел

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че разочарованието и недоволството от правителството не дава никакво право на хората да мразят - намек за силното представяне в последно време на крайната десница на изборите в източната част на страната, предаде Асошиейтед прес.

В публикувано във вторник интервю за сп. "Шпигел" Меркел призна, че на някои германци и региони никак не им е било лесно.

"30 години по-късно обаче трябва и да се каже ясно: дори и да не сме доволни от обществения транспорт, здравеопазването, цялостните действия на правителството или от собствения си живот, това не ни дава право да мразим или да презираме другите хора, още по-малко да извършваме насилие", подчерта тя.

На регионалните избори в източните провинции Саксония, Бранденбург и Тюрингия крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" стана втора политическа сила. Тя е особено силна в бившия комунистически Изток, където 30 години след обединението на Германия много хора все още се чувстват ощетени, отбелязва Асошиейтед прес.

Също във вторник Централният съвет на евреите в Германия разкрикикува призива на няколко политици от десноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) в провинция Тюрингия да бъде обмислен вариантът за преговори с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде ДПА.

В момента в Тюрингия е в ход процес по съставяне на ново коалиционно правителство след провинциални избори.

"Местните политици от ХДС, които искат да бъдат отворени за преговори с АзГ, действат безотговорно. Защото по този начин те допринасят за това на АзГ да се създава образ на социално приемлива" партия, заяви председателят на съвета Йозеф Шустер пред вестник "Тагесшпигел".

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?