Недоволството срещу скъпите горива доведе до пътни блокади

Шофьорите недоволстват и от готвеното повишение на данъците за автомобилите

Протестът в Благоевград шества но централните улици, сн. БГНЕС

Започналите в редица български градове в последните дни протести срещу скъпите горива в неделя прераснаха в пътни блокади край Благоевград и Пазарджик и между Ямбол и Сливен.

Подходът от Пазарджик към автомагистрала "Тракия" /е блокиран в неделя по обяд за около 40 минути, след като шествието на над 50 автомобила и около 150 души изрази недоволството на хората от повишените цени на бензин и дизел. Колоната се охраняваше от повече от 10 полицейски патрулки.

Преди началото на протеста на част от водачите бяха връчени предупредителни протоколи да не нарушават закона за движение по пътищата и обществения ред.

В протестното автошествие в Благоевград се включиха над 200 автомобила. Те преминаха по централните булеварди и излязоха на международния път Е-79.  Пътят към Кулата на практика бе блокиран между Благоевград и Симитли, предаде БНР.

Протестът е масов и е не само срещу скъпите горива, а срещу поскъпването на данъците на колите, готвени в бюджета за 2019 г., на застраховката "Гражданска отговорност", електроенергията и водата, споделят участници.

Според хората, увеличението на доходите е несъразмерно с това на разходите. Те настояват за предприемане на административни мерки срещу ръста на горивата, каквито възможности смята, че правителството има.

Организаторите от Съюза на българските транспортни работници твърдят, че се подготвя по-голям протест в София. Някои шофьори недоумяваха защо колите с газови уредби също трябва да плащат по-висок данък, след като отделят значително по-малко емисии.

Блокирано беше и движението след тунел Железница, като хората излязоха от колите си и започнаха да пресичат главен път Е-79 и на практика го блокираха.

Десетки шофьори от Ямбол и Сливен се включиха в протестното шествие срещу цените на горивата. Над 100 автомобила с развети трибагреници, черни знамена и надути  клаксони преминаха по ямболските улици.

Хората заявиха, че  протестират не само заради поскъпването на горивата, но и на застраховката "гражданска отговорност" на автомобилите. Протестиращите подкрепиха искането на майките на деца с увреждания, вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка.

Протестиращите  за кратко блокираха движението по пътя Ямбол – Сливен.

В събота  протести срещу скъпите горива имаше в Добрич, Стара Загора и Монтана.

Споделяне

Още по темата

Още от България