Недялко Йорданов, Николай Овчаров и Михаил Белчев с ордени “Стара планина“

Президентът Георги Първанов връчи ордени на културни дейци в петък. С орден "Стара планина"- първа степен, "за изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството" бяха удостоени Стефка Съботинова и Недялко Йорданов. С орден "Св. Св. Кирил и Методий"- огърлие, "за особено значимите им заслуги в областта на културата" бяха наградени Константин Джидров, Николай Овчаров, Михаил Белчев, Иво Русев и Боян Радев.

Орден "Св. Св. Кирил и Методий"- първа степен получиха Стефан Стайнов - "за големите му заслуги в областта на териториалното устройство и градоустройството и за активната му обществена дейност", и Янка Такева - "по повод 24 май и във връзка с 20-годишнината на Синдиката на българските учители".

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен, бяха удостоени Юлия Юрдекова - "за значимия ѝ принос в развитието на образованието и във връзка със 100-годишнината от създаването на Националната търговска гимназия "Васил Левски" - Пловдив", и Стоян Стоянов - "за значимия му принос за развитието на културата и изкуството".

При връчването на държавните отличия президентът Първанов посочи, че “удостояването на изтъкнатите български дейци с ордени е един важен, макар и скромен знак на признание и оценка от държавата, от българските институции във време, в което икономическата криза върви, но трябва да покажем, че няма духовна криза, че имаме сили и ресурс да бъдем, както е било винаги, сред първите европейски културни нации“.

Споделяне

Още от България