Нефтените запаси ще оскъпят горивата с 1-1,5 ст./л

88 фирми - вносители и производители на петролни продукти, получиха в петък от Държавния резерв документи за задължителните количества от петролни запаси, които трябва да поддържат в специално регистрирани складови бази, за извънредни ситуации.

Изискването към фирмите от бранша влезе в сила от 1 януари 2005 г. със Закона за задържителния 90-дневен резерв от нефт и нефтени продукти. Целото количество на запасите обаче ще бъде постигнато чак през 2012 г., поясни Йовчо Йовчев, шеф на Държавната агенция "Държавен резерв и военно-временни запаси". През 2004 г. количеството се формираше само от държавата, от тази година обаче нефтените запаси, които ще са 134 542 т, се делят наполовина с бизнеса . С времето тоновете, които трябва да са за сметка на вносителите и производителите на петролни продукти, ще се увеличават. В края на преходния период Държавният резерв ще държи нефтопродукти за 30 дни, а бизнесът - за 60, обясни Йовчев.

До 30 април фирмите трябва да са набавили определените им от държавата количества. Размерът за всеки вносител или производител е формиран според пазарния дял, който съответно държи той, каза Йовчев. Задължителните резерви на бизнеса ще се съхраняват в техни собствени регистрирани складови бази или в чужди - под наем. Досега е лицензиран един склад на "Петрол", в процедура на регистрация е база на "Лукойл", още няколко фирми също са взели документация, каза шефът на резерва.

Задължението за поддържане на нефтени запаси ще привлече инвестиции в складовите бази, каза зам.-министърът на транспорта и съобщенията Никола Янков, при връчването на документите за задълженията на бизнеса. Освен това на светло ще бъдат принудени да излязат онези от петролните фирми, които все още са в сивия сектор, допълни той.

Така на практика компанията "Петрол", която има най-много складови бази, може да развие сериозен бизнес с отдаването под наем на помещенията си.

Разходите по складирането в началото няма да са проблем, защото всяка фирма и в момента трябва да има оборотни и налични количества, коментира Йовчев. Очакванията обаче са, че доста от фирмите няма да могат да изпълняват задълженията си и естествено ще отпаднат от пазара., прогнозира той и посочи, че през 2003 г. задължените лица за поддържане на нефтени запаси са били 160. През 2004 г. - са били 150, а сега са 119, от които на 88 са връчени документите.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев също коментира пред Mediapool и Радио Нова Европа, че изискванията за задължителните нефтени ще оставят на петролия пазар само коректните фирми.

Това, че в страната ни има добре развита складова база за петролни продукти и не се налагат крупни инвестиции за изграждането ѝ, ще доведе до по-малко увеличение на цените на нефтопродуктите заради разходите по тяхното съхранение, каза още Андрей Делчев. Освен това, в началото от формите си изасква да поддържат сравнително малки количества, допълни той.

Всички разходи обаче в крайна сметка се поемат от потребителите, така че ще има поскъпване на крайните продукти със стотинка-стотинка и половина на литър, прогнозира председателят на БПГА.

Ежемесечни проверки на фирмите дали спазват изискванията ще извършва създаденият за целта Инспекторат към Държавната агенция. За нарушителите се предвиждат санкции, които са в размер на 500 лв. за всеки тон в по-малко от задължителните количества..

През втората половина на 2006 г. трябва да влезе в действие автоматизирана система, която ще следи в реално време за натрупваните запаси в частните складови бази. Предстои обявяването на търг от финансовото министерство за изпълнител на проекта, каза шефът на Държавният резерв.

Споделяне
Още от Бизнес