Нефтените запаси ще оскъпят горивата с 1-1,5 ст./л

88 фирми - вносители и производители на петролни продукти, получиха в петък от Държавния резерв документи за задължителните количества от петролни запаси, които трябва да поддържат в специално регистрирани складови бази, за извънредни ситуации.

Изискването към фирмите от бранша влезе в сила от 1 януари 2005 г. със Закона за задържителния 90-дневен резерв от нефт и нефтени продукти. Целото количество на запасите обаче ще бъде постигнато чак през 2012 г., поясни Йовчо Йовчев, шеф на Държавната агенция "Държавен резерв и военно-временни запаси". През 2004 г. количеството се формираше само от държавата, от тази година обаче нефтените запаси, които ще са 134 542 т, се делят наполовина с бизнеса . С времето тоновете, които трябва да са за сметка на вносителите и производителите на петролни продукти, ще се увеличават. В края на преходния период Държавният резерв ще държи нефтопродукти за 30 дни, а бизнесът - за 60, обясни Йовчев.

До 30 април фирмите трябва да са набавили определените им от държавата количества. Размерът за всеки вносител или производител е формиран според пазарния дял, който съответно държи той, каза Йовчев. Задължителните резерви на бизнеса ще се съхраняват в техни собствени регистрирани складови бази или в чужди - под наем. Досега е лицензиран един склад на "Петрол", в процедура на регистрация е база на "Лукойл", още няколко фирми също са взели документация, каза шефът на резерва.

Задължението за поддържане на нефтени запаси ще привлече инвестиции в складовите бази, каза зам.-министърът на транспорта и съобщенията Никола Янков, при връчването на документите за задълженията на бизнеса. Освен това на светло ще бъдат принудени да излязат онези от петролните фирми, които все още са в сивия сектор, допълни той.

Така на практика компанията "Петрол", която има най-много складови бази, може да развие сериозен бизнес с отдаването под наем на помещенията си.

Разходите по складирането в началото няма да са проблем, защото всяка фирма и в момента трябва да има оборотни и налични количества, коментира Йовчев. Очакванията обаче са, че доста от фирмите няма да могат да изпълняват задълженията си и естествено ще отпаднат от пазара., прогнозира той и посочи, че през 2003 г. задължените лица за поддържане на нефтени запаси са били 160. През 2004 г. - са били 150, а сега са 119, от които на 88 са връчени документите.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев също коментира пред Mediapool и Радио Нова Европа, че изискванията за задължителните нефтени ще оставят на петролия пазар само коректните фирми.

Това, че в страната ни има добре развита складова база за петролни продукти и не се налагат крупни инвестиции за изграждането ѝ, ще доведе до по-малко увеличение на цените на нефтопродуктите заради разходите по тяхното съхранение, каза още Андрей Делчев. Освен това, в началото от формите си изасква да поддържат сравнително малки количества, допълни той.

Всички разходи обаче в крайна сметка се поемат от потребителите, така че ще има поскъпване на крайните продукти със стотинка-стотинка и половина на литър, прогнозира председателят на БПГА.

Ежемесечни проверки на фирмите дали спазват изискванията ще извършва създаденият за целта Инспекторат към Държавната агенция. За нарушителите се предвиждат санкции, които са в размер на 500 лв. за всеки тон в по-малко от задължителните количества..

През втората половина на 2006 г. трябва да влезе в действие автоматизирана система, която ще следи в реално време за натрупваните запаси в частните складови бази. Предстои обявяването на търг от финансовото министерство за изпълнител на проекта, каза шефът на Държавният резерв.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?