Нефтеният спор между Русия и Беларус прерасна в електрически

Нефтеният спор между Русия и Беларус прерасна в електрически
Нефтеният спор между Москва и Минск има и електрическо развитие. В в понеделник беларуското предприятие, управляващо енергийната система на страната – РУП “ОДУ“, съобщи, че руските компании "ФСК ЕЕС" и "Интер РАО ЕЕС" не са съгласувани условията за транзита на електроенергия към балтийските страни Калининградска област през 2010 г.. Заради това “Беленерго“ разглежда възможността от спиране на доставките.

Това стана ясно от информация на “Интерфакс“, като източници от “Беленерго“ хвърлят вината за недоговорените условия на руските фирми, а РИА Новости съобщава, че “Интер РАО“ вече е предоставила своето предложение, но от страна на Минск няма отговор.

Ден по-рано бе съобщено, че Русия е спряла доставките на нефт за преработка в Беларус, но транзитът за Европейския съюз не е нарушен. Това обаче бе отречено официално както от руска, така и от беларуска страна.

Преговорите по новия петролен контракт, както и по условията за транзита на електричество ще продължат идния понеделник – 11 януари, както поръча руският премиер Владимир Путин на първия си заместник Игор Сечин.

Предмет на нефтения спор е несъгласието на Минск да плаща 100 процента мито при доставката на руски нефт за преработка в местните заводи. Досега Беларус се възползваше от преференциална експортна такса в размер на една трета от реалната. Обсъждат се още и тарифите за транзита на нефт по беларуска територия, както и участието на руски компании в нефтените активи на бившата съветска република.

Конфликтът доведе до поскъпване на петрола на световните пазари над 80 долара за барел.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?